Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Írásban elõre egy képviselõtársunk sem jelentkezett. Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki felszólalni. (Senki sem jelentkezik.) Senki nem jelentkezett, ezért az általános vitát lezárom. Mivel az elõterjesztéshez módosító javaslat érkezett, a határozati javaslat elfogadásáról most nem tudunk határozni. Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy az elõterjesztést bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés a határozati javaslatot 210 igen szavazattal, nem szavazat és tartózkodás nélkül részletes vitára bocsátotta. A részletes vitára jövõ heti ülésünkön kerül sor.

A név szerinti szavazás eredményének összeszámlálása egyelõre késik, ezért néhány perc tárgyalási szünetet rendelek el, de kérem képviselõtársaimat, hogy ne hagyják el a termet, mert az eredmény bármely percben megszülethet. Köszönöm. ((Zaj. - Toller László: Elnézést, elnök úr. A 67. oldaltól lehetne folytatni. - Boros László belép az ülésterembe, és átadja az elnöknek a szavazás eredményét.) Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvényjavaslat 545. pontjáról az Országgyûlés név szerinti szavazással a következõk szerint döntött. Igen szavazat 79, nem szavazat 55, tartózkodás 122. Mindezek alapján bejelentem, hogy az Országgyûlés a törvényjavaslat 545. pontját nem fogadta el. (Zaj. - Közbeszólás az MDF soraiból: Szégyen!)

Az 549. pontban Kónya Imre a 339. § (1) bekezdése módosításával az új illetményrendszer 1997. évi bevezetésére az elõzõektõl eltérõ normaszöveg- javaslatot terjesztett elõ. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen szavazattal, 140 nem szavazattal és 3 tartózkodással nem fogadta el.

Az 546. pontban Mészáros Gyula a 339. § (1) bekezdése további szövegpontosítását kezdeményezi azzal, hogy a törvény szerint az illetményrendszerre jövõ év január 1-jén kell áttérni. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 61 igen szavazattal, 138 nem szavazattal és 8 tartózkodással nem fogadta el.

Az 547. pontban Várnai László a 339. § (1) bekezdése módosításával 1997. július 1-jét javasolja az új illetményrendszerre való áttérésre. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 69 igen szavazattal, 122 nem szavazattal és 15 tartózkodással nem fogadta el.

Az 548. pontban Sebõk János a 339. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Ebben azt kezdeményezi, hogy a törvény szerinti illetményrendszerre 1998. január 1-jéig 50-50 százalékos lépcsõzéssel kell áttérni. A honvédelmi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 91 igen szavazattal, 81 nem szavazattal és 36 tartózkodással nem fogadta el.

Az 544. pontban Boros László a törvényjavaslat 339. § (1) bekezdésének kiegészítését kezdeményezi. Javaslata szerint az új illetményrendszerre történõ korábbi áttérés lehetõségét évenként a költségvetés tárgyalásakor kell vizsgálni. A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ is támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 205 igen szavazattal, 3 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta.

A kiegészítõ ajánlás 109. pontjában a honvédelmi bizottság a 343. § (2) bekezdés b) pontjának szövegpontosítását terjeszti elõ, amely a miniszteri felhatalmazás egyik esetét módosítja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 208 igen szavazattal, 1 nem szavazattal és 4 tartózkodással elfogadta.

Az ajánlás 565. pontjában Sebõk János a törvényjavaslat 2. számú melléklete 1/4. alpontja elhagyását javasolja. Az alaprendelkezés a szolgálat meghosszabbításának hatásköri szabályait tartalmazza. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a kiegészítõ ajánlás 111. pontjában lévõ indítvány elfogadását.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 162 igen szavazattal, 48 nem szavazattal és tartózkodás nélkül elfogadta.

Az 571. pontban Nádori László a törvényjavaslat 2. számú melléklet 7/4. pontja módosítását javasolja. Lényege: az illetmény nélküli szabadság tábornokok részére történõ engedélyezés hatásköre a miniszternél legyen. A honvédelmi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.

A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 92 igen szavazattal, 106 nem szavazattal és 13 tartózkodással nem fogadta el.

(20.20)

Az 573. pontban Sebõk János a 2. számú melléklet 7/8. pontjának elhagyását kezdeményezi. Az indítvány a miniszteri hatásköri felsorolást szûkíti. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 65 igen szavazattal, 142 nem szavazattal és 4 tartózkodással nem fogadta el.

Az 588. pontban Gyuricza Béla és Balsay István a 6. számú melléklet szerinti rendfokozati illetménytáblázat módosítását javasolják. Ebben valamennyi rendfokozatnál megemlítik a szorzószámot. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen szavazattal, 147 nem szavazattal és 2 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem határozott az Országgyûlés? (Nincs ilyen jelzés.) Nincs jelentkezõ, ezért a zárószavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor. (Számos képviselõ hagyja el folyamatosan a termet. - Zaj.)

Két perc szünetet rendelek el, tisztelt Országgyûlés.

(Rövid szünet után:) Tisztelt Országgyûlés! Folytatjuk ülésünket.

Soron következik a postáról szóló 1992. évi XLV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitája. Az elõterjesztést T/2138. számon, a bizottságok együttes ajánlását pedig T/2138/40. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megkérdezem a hatáskörrel rendelkezõ bizottságok - a gazdasági és az önkormányzati bizottság - elnökeit, kívánnak-e elõadót állítani. (Nincs ilyen jelzés.) Nem kívánnak.

Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok száma, illetõleg a törvényjavaslat szerkezete miatt indítványozom az Országgyûlésnek, hogy a részletes vita a postáról szóló törvény tagolásának megfelelõen történjék. Ennek alapján a részletes vita szerkezete a következõ:

Az elsõ vitaszakasz az ajánlás 1-6. pontjának megtárgyalása, amely a postai küldeményekre, tevékenységekre és szolgáltatásra vonatkozó szabályokat kívánja módosítani.

A második vitaegység az ajánlás 7-9. pontjainak megvitatása, amelyek a postai alapellátásról rendelkeznek.

A következõ vitaszakasz a postahatósági engedélyrõl és ellenõrzésrõl szóló részhez benyújtott módosító javaslatok megtárgyalása, az ajánlás 10-25. pontjai szerint.

Ezt követõen a postai szolgáltatási szerzõdésre irányuló rendelkezések tárgyában nyílik meg a részletes vita, az ajánlás 26-29. pontjainak megfelelõen.

Az ötödik vitaegység a frekvenciagazdálkodásról szóló törvény módosítását indítványozó módosító javaslat megtárgyalása, az ajánlás 30. pontja alapján.

A hatodik vitaszakasz a távközlésrõl szóló törvény módosítására irányuló rendelkezések megvitatása, az ajánlás 31. és 32. pontja szerint.

Végül az ajánlás 33-40. pontjaira nyílik meg a részletes vita, amelyek a törvényjavaslat mellékletének módosítását javasolják.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem képviselõtársaimat, látja-e valaki akadályát annak, hogy ezekrõl az ügyrendi tárgyú indítványokról az Országgyûlés gyakorlatának megfelelõen egy szavazással határozzunk. (Nincs ilyen jelzés.) Mivel észrevétel nem érkezett, kérem képviselõtársaimat, kézfelemeléssel szavazzanak a javaslatról. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a tárgyalástechnikai összevonásokat elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Az elsõ vitaszakasz következik, az ajánlás 1-6. pontjai szerint. Kíván-e valaki szólni a vita e szakaszában? (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván.

Tisztelt Országgyûlés! Mivel felszólaló nem jelentkezett, a vita e szakaszát lezárom.

Tisztelt Országgyûlés! A részletes vita második vitaszakaszát nyitom meg, az ajánlás 7-9. pontjainak megfelelõen. Kíván-e valaki szólni a vita e szakaszában? (Nincs jelentkezõ.)

Tisztelt Országgyûlés! Mivel felszólaló nem jelentkezett, a vita e szakaszát lezárom.

Tisztelt Országgyûlés! A harmadik vitaszakasz következik, az ajánlás 10-25. pontjai szerint. Kíván-e valaki szólni a vita e szakaszában?

Megadom a szót Varga Lajos képviselõ úrnak, az MSZP képviselõjének.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage