Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Képviselõtársaim H/2309. számmal kapták kézhez a közép-európai szabadkereskedelmi megállapodást módosító megállapodás megerõsítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot. Mint ismeretes, az 1992. december 21-én aláírt közép-európai szabadkereskedelmi megállapodást - közismert nevén a CEFTA-t - 1993. március 1-je óta eredményesen alkalmazzuk. Ennek köszönhetõen a megállapodást aláíró országokkal megvalósuló áruforgalom a magyar külkereskedelem egészénél dinamikusabban növekszik.

A CEFTA kedvezõ tapasztalatai és az ennek nyomán iránta megnövekedett érdeklõdés alapján felmerült az igény további országok csatlakozási lehetõségének megteremtése iránt. A CEFTA azonban nem tartalmazott új tagok felvételét lehetõvé tevõ rendelkezéseket.

A most megerõsítésre kerülõ - ha önök megszavazzák, megerõsítésre kerülõ -, a közép-európai szabadkereskedelmi megállapodást módosító megállapodás ezen a helyzeten változtat: egy új cikkel egészítve ki az alapmegállapodást, elvi lehetõséget biztosít további államok belépésére. Ez az új cikk azt mondja ki, hogy valamennyi CEFTA-ország egyetértése esetén további európai országok csatlakozhatnak a CEFTA-hoz, amennyiben azok megfelelnek a CEFTA-országok által meghatározott követelményeknek, nevezetesen: van társulási megállapodásuk az Európai Unióval, tagjai a Világkereskedelmi Szervezetnek, a WTO-nak, illetve aláírói az általános vám- és kereskedelmi egyezménynek, a GATT-nak. A csatlakozás további feltételeit a belépni szándékozó ország és a CEFTA-országok között kötendõ csatlakozási megállapodásban kell rögzíteni.

A CEFTA kihirdetésérõl szóló 1995. évi XIII. törvény 3. cikke felhatalmazta a kormányt arra, hogy a tagországokkal kötendõ szerzõdések útján a CEFTA kereskedelmi kedvezményeket érintõ részeit módosítsa, illetve kiegészítse. A módosító megállapodás azonban, amelyrõl most van szó, a CEFTA általános feltételrendszerét érinti - tehát nem a részleteit -, ezért ezt az Országgyûlésnek kell megerõsítenie, illetve pontosabban: csak akkor lép hatályba, ha az Országgyûlés megerõsíti, és a valamennyi ország jóváhagyását követõ de jure hatálybalépés után törvénnyel ki kell majd hirdetni - persze, itt is hangsúlyozom, akkor, ha önök most elfogadják.

(20.10)

Hasonló eljárást kell alkalmazni az újonnan belépõ országokkal kötendõ csatlakozási megállapodások esetében is, tehát minden egyes ilyen csatlakozási megállapodást ugyancsak az Országgyûlés elé kell hozni.

Tisztelt Országgyûlés! Befejezésül meg szeretném köszönni a mezõgazdasági bizottságnak és a külügyi bizottságnak a támogatását, és kérem a tisztelt Országgyûlést az elõterjesztett határozati javaslat elfogadására. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage