Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Élénk eszmecsere zajlott le e rövidke törvényjavaslat vitája során, azonban túlnyomórészt nem jogi kérdésekrõl volt szó, hanem történelmi, illetve valláserkölcsi oldalról közelítette meg és helytelenítette több ellenzéki képviselõ az azonos nemûek élettársi kapcsolatának szervezett szabályozását. Hallottunk idézeteket Mózes III. könyvébõl, vita tárgya volt a görög demokrácia fénykora, hanyatlásának okai, és az is elhangzott, hogy a javaslat elfogadása Mária országának romba döntését is jelenti. E hozzászólásokkal kapcsolatban ismételten hangsúlyozni szeretném, hogy a szervezett jogi megoldás az azonos nemûek együttélésével kapcsolatos alkotmányellenes helyzet feloldását jelenti, azonban nem állít követendõ mintát a társadalom elé, nem érinti és ezért nem is veszélyezteti a házasság és a család intézményét.

Figyelemmel arra, hogy akár nõ és férfi, akár azonos nemû partnerek együttélésérõl van szó, a kapcsolat fogalmi ismérve egyaránt a közös háztartás, az érzelmi és gazdasági közösség. Többek között ezért sem látszott indokoltnak új jogintézmény felállítása.

Ezen túlmenõen - ahogy azt az expozéban is kiemeltem - a törvényjavaslat elõkészítése során áttekintettük azokat a jogszabályokat, melyek az élettársakra nézve jogokat és kötelezettségeket állapítanak meg. Az alkotmánybírósági határozattal egyezõen arra a megállapításra jutottunk, hogy e rendelkezések esetén az élettársak nemének általában nincs jelentõsége. Figyelemmel pedig arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében az azonos nemûeket éppúgy meg kell hogy illesse a tanúvallomás alóli mentesség, bizonyos szociális juttatások és egyéb jogok, a törvényjavaslat szerinti módosítást támasztják alá ezek az érvek, és szükségtelenné teszik az egyes érintett jogszabályok módosítását vagy önálló jogintézmény létrehozását.

A polgári törvénykönyv módosítása természetesen nem zárja ki azt, hogy a jövõben indokolt esetben bizonyos jogok differenciáltan illessék meg az élettársakat az együtt élõk nemétõl függõen. Erre tesz lehetõséget a törvényjavaslat annak kimondásával, hogy magas szintû jogszabály az élettársi kapcsolat meghatározását a Ptk.-tól eltérõen adhassa meg.

Mindezekre figyelemmel kérem, hogy a törvényjavaslatot a tisztelt Ház abban a formában, ahogy elõterjesztettük, szavazza meg.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage