Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Alkotmánybíróság az 53/1995. számú határozatában megállapította, hogy az önkormányzati törvény önkormányzati könyvvizsgálatról szóló paragrafusa nem szabályozta azt a lehetõséget, amikor a könyvvizsgáló az írásos jelentését nem adja át az önkormányzattal kötött megbízási szerzõdésben meghatározott idõre, és ezzel megakadályozza a törvény szerinti döntéshozatalt.

Az elõterjesztett törvényjavaslat ezen szabályozási hiányt szünteti meg, elhárítva ezzel az érintett helyi önkormányzatot önhibáján kívül sújtó szankciót.

Tisztelt Országgyûlés! A vitában hozzászólók a törvényjavaslat szakmai tartalmát nem kifogásolták. Egyetértettek az alkotmányos mulasztás kiküszöbölésére választott jogi megoldással, azzal, hogy a könyvvizsgáló menthetõ, vagy esetlegesen felelõtlen hozzáállása miatt az önkormányzatok nem kerülhetnek olyan kiszolgáltatott helyzetbe, amely anyagi hátránnyal járhat.

Ennek megfelelõen egyetlen cím- és szövegmódosító bizottsági módosító indítvány érkezett, amellyel mint elõterjesztõk egyetértünk.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az önkormányzati gazdálkodás biztonsága kiegyensúlyozottsága érdekében kérem, hogy támogassák a törvény megalkotását. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage