Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés nem kívánok vitát nyitni az ügyrendi javaslatról. Ha bármelyik frakció szót kér, megadom a lehetõséget. Amikor a Ház elnöke, vagy alelnök, aki elnököl, megadja a szót ügyrendi kérdésben, nem tudhatjuk, hogy mirõl fog szólni az ügyrendi javaslat. Türelemmel végigvárja mindig az elnöklõ a javaslatot, mivel a Kisgazdapárt kivonult és ezt úgy tekintettem, (nevetés az SZDSZ és a kormányzó pártok soraiban) hogy az ügyrendi javaslat tárgya a kivonulás volt, szavazást nem igényel és ezért folytattam a Ház munkáját.

Amennyiben nem szükséges, úgy kérném, hogy a frakciók tekintsenek el a hosszú felszólalásoktól, és folytassuk munkánkat. Jó. Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! Múlt heti, illetve, tegnapi ülésünkön több elõterjesztés általános vitáját lezártuk, de a részletes vitára bocsátásukra nem került sor.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy az egészségügyi ellátási kötelezettségrõl és a területi ellátási normatívákról szóló törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Tisztelt Országgyûlés! Kérem hogy most jelezzék, kinek nem mûködik a gépe. Herbály Imre, Magyar Szocialista Párt. Egyéb jelzés nem érkezett. Hogyan szavazott? Igennel.

Tehát Herbály Imre szavazatával 210 igen, 38 nem, 5 tartózkodással az Országgyûlés a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásának elosztásáról szóló országgyûlési határozati javaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 257 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslatot részletes vitára bocsátotta.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a Magyar Köztársaság Országgyûlésének Házszabályáról szóló 46/1994. (IX.30.) országgyûlési határozat módosításáról szóló országgyûlési határozati javaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 250 igen szavazattal, 15 ellenében, 2 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslatot részletes vitára bocsátotta.

A kormány két elõterjesztés sürgõs tárgyalását kérte. Elõször a T/2595. számú elõterjesztés sürgõs tárgyalását teszem fel szavazásra. A beterjesztõ levél tartalma szerint, ennek jelentõs hányada, az alkotmány egyes rendelkezései szerint a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igenlõ szavazatát feltételezi. Ezért már a sürgõsségrõl is a szabályok figyelembevételével határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e az adóazonosító jel, a társadalombiztosítási azonosító jel és a személyi azonosító használatával kapcsolatos törvények módosításáról szóló T/2595. számú törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételével. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 253 igen szavazattal, 16 ellenében, 1 tartózkodással az elõterjesztés sürgõs tárgyalásba vette.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e az egyes köztartozások behajtásával összefüggõ törvények módosításáról szóló törvényjavaslat sürgõs tárgyalásbavételével? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 266 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az elõterjesztést sürgõs tárgyalásba vette.

Tisztelt Országgyûlés! Dr. Szájer József és Deutsch Tamás képviselõ urak T/2314. számon benyújtott önálló indítványának tárgysorozatba-vételérõl, a Fidesz-frakció kérése alapján, késõbbi ülésünkön határozunk.

Soron következik a büntetõ törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája, és zárószavazása. Az elõterjesztést T/1966-os számon, az egységes javaslatot T/1966/40-es számon kapták kézhez. A Házszabály 107. §. (1) bekezdése alapján, az elõterjesztõ az egységes javaslathoz módosító javaslatokat nyújtott be, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/1966/42. számon. Megkérdezem dr. Hack Péter urat, az alkotmányügyi bizottság elnökét, hogy kívánja-e az ajánlást szóban kiegészíteni? Jelezte, hogy nem kívánja. A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmaznunk.

(17.10)

Kérdezem önöket, hogy kíván-e valaki szólni a módosító javaslathoz kapcsolódóan? Jelzés nem érkezett. Tisztelt Országgyûlés! A záróvitát lezárom. A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait, T/1966/42. számú ajánlás 1-3-as számú pontjai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 273 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a módosító javaslatokat elfogadta.

Zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a bûntetõ törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. számú törvénymódosításáról szóló törvényjavaslatot, az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 259 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 14 tartózkodással a törvényjavaslatot elfogadta.

Kérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánják-e szavazatukat indokolni? Jelzés nem érkezett. Folytatjuk munkánkat. Soron következik a Magyar Köztársaság kitüntetéseirõl szóló 1991. évi XXXI. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól történõ szavazás. Az elõterjesztés T/2397. számon, a bizottságok ajánlásait T/2397/9. és 10. számokon kapták kézhez. Megadom a szót Szabó Zoltán államtitkár úrnak, a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium politikai államtitkárának, aki válaszolni kíván a vitában elhangzottakra.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage