Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselõtársaim! Pecunia non olet, vagyis a pénznek nincs szaga, vallotta az antik Rómában egy császár, és utána szállóigeként annyira elterjedt ez a világban, hogy még ma is vannak olyanok, akik ezt az elvet vallják. (Moraj a kormánypártok padsoraiban.) A Magyar Szocialista Párt 1995. évi zárómérlege megjelent a Magyar Közlönyben. Ez tartalmazza, hogy két alapítvány, a Múltunk Alapítvány és a Politikatörténeti Alapítvány 2 millió, illetõleg 18 millió 20 ezer forinttal járult hozzá adományként a Magyar Szocialista Párt költségeihez. (Zaj a kormánypártok padsoraiban.)

A Múltunk Alapítvány esetében az a probléma, hogy ezt az alapítványt egy negyedévente megjelenõ folyóiratnak a kiadására hozták létre. Úgyhogy az alapítvány céljával ellentétes, hogyha befizetésekbõl támogat egy pártot, tudniillik így áttételesen lehetõvé válik, hogy az adófizetõ állampolgár levonja a befizetésébõl az alapítvány támogatását, valójában ez egy pártot támogat ezzel; ugye, a törvény ezt kizárja. Ennél sokkal bonyolultabb, és bizonyos szempontból fölháborítóbb az az eset, ami a Politikatörténeti Alapítvány esetében áll fönn. Ennek az alapítványnak az egyik vezetõje egyébként az a Balogh történész úr, akit egy korábbi interpellációmban már ebben a Házban megemlítettem, hogy az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal elnökének egyik tanácsadója busás havi jövedelemért, ennek ellenére, ugye, köztisztviselõk százait bocsátották el a hivataltól, mert nem volt pénz az alkalmazásukra.

Tehát ez az alapítvány a költségvetéstõl 1995-ben 36 millió forintot kapott. Az 1996-os támogatása a költségvetéstõl pedig 30 millió forint. 1989- ben alkotta meg az akkori Országgyûlés azt a párttörvényt, amely kimondja, hogy költségvetési támogatásban részesülõ alapítványtól párt adományt nem fogadhat el. Ez teljesen értelemszerû és logikus, én úgy gondolom, hisz' ha költségvetés támogat egy alapítványt, mellette támogatja a pártokat is, akkor ki kell zárni, hogy egy párt kétszeresen juthasson költségvetési támogatáshoz. A párttörvény elõírja azt is, hogy az a párt, amelyik ezt megszegi, az adományt vissza kell hogy fizesse, és az az évi támogatását az adomány összegével csökkenteni kell. Ezek alapján én kérdezem államtitkár urat, mikor fogja visszakapni a magyar költségvetés azt a 18 millió 20 ezer forintot, amelyet a Politikatörténeti Alapítvány adott a Magyar Szocialista Pártnak, illetõleg levonják-e az 1996. évi támogatásából a Magyar Szocialista Pártnak a párttörvény elõírása alapján ezt a 18 millió 20 ezer forintot? Várom államtitkár úrnak a válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage