Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt képviselõtársaim! Az önkényuralmi jelképek használatát a Btk. 269/b §-a szabályozza. A szabályozás kétirányú, egyrészt megmondja, hogy melyek, felsorolja hogy melyek ezek a tiltott jelképet, megmondja azokat a módokat, amelyek alapján ezek valóban nem használhatóak. Szó van itt a terjesztésrõl, a közszemlére tételrõl, nagy nyilvánosság elõtti használatról. Ugyanakkor kimondja a vonatkozó szabályozás, hogy mely esetekben nem büntethetõ az, aki esetleg ezeket a jelképeket használja. Pl. ismeretterjesztõ, oktatási, tudományos, mûvészi célból, történelem, jelenkor eseményeirõl szóló tájékoztatás céljából használja, akkor ez nem büntethetõ cselekmény - mondja a Btk., nem én mondom, képviselõ úr, a Btk. mondja.

Ami a városképet ábrázoló felvételt illeti, ezek a mûvészi fényképek körébe tartoznak, egy vonatkozó 1970-es mûvelõdésügyi minisztériumi rendelet szerint. Ezek zsûrizett fotómûvészeti alkotások, amelyeket csak mûvészeti szempontból történõ elbírálás után lehet felhasználni, illetve forgalomba hozni.

Világos tehát, hogy az ön által hivatkozott esetben ez egy büntethetõséget kizáró ok. Én is beszereztem ilyen képeslapot, képviselõ úr. Valójában a felvétel célja a parlament épületének a bemutatása és nem pedig egy tiltott önkényuralmi jelkép terjesztése. Hozzáteszem, hogy nekem is jobban tetszik a parlament épülete, vagy a parlamentrõl készített fénykép az ötágú csillag nélkül.

Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy eddig 1996-ban 17 alkalommal nyomozott a rendõrség tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt. Tizenöt esetben felderítette a tettest, és ezek a büntetésüket elnyerték. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Általános taps a teremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage