Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Most soron következik a Legfelsõ Bíróság elnökének megválasztása. A Legfelsõ Bíróság elnökének megbízatása 1996. június 24-én lejár. Az Alkotmány 48. §-ának (1) bekezdésében foglalt jogkörénél fogva Göncz Árpád köztársasági elnök úr az 1996. június 4- ei eredménytelen szavazás után ismét javaslatot terjesztett elõ a Legfelsõ Bíróság elnöke megválasztására. A köztársasági elnök úr a Magyar Köztársaság Legfelsõ Bírósága elnökének dr. Solt Pál urat javasolja. A köztársasági elnök úr javaslatát a hét végi futárpostában H/2631. számon kézhez kapták képviselõtársaim. Tájékoztatom önöket arról, hogy a Házszabály értelmében az indítványokhoz módosító javaslatot nem lehet benyújtani, arról az Országgyûlés vita nélkül, titkos szavazással határoz.

Felhívom figyelmüket, hogy az alkotmány rendelkezése értelmében a Legfelsõ Bíróság elnökének megválasztásához az országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 258 képviselõnek az "igen" szavazata szükséges.

Tisztelt Országgyûlés! Mielõtt titkos szavazás menetét ismertetném, bejelentem, hogy a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja tájékoztatott arról, hogy miszerint korábbi álláspontját fenntartva, de a szavazás menetét nem akadályozva a titkos szavazáson egységesen részt vesz. A titkos szavazás a szokásos rendben történik. Ennek menetét röviden ismertetem.

Képviselõtársaim a Duna-parti folyósokon vehetik át a szavazólapokat, a képviselõk neve szerinti ábc-sorrendben, hat csoportban. Tájékoztatom önöket, hogy a szektoroknál egy zöld színû szavazólapot és egy borítékot vehetnek át. Kérem, hogy a szavazás során vegyék igénybe a folyósó végén elhelyezett szavazófülkéket.

Most felkérem Sasvári Szilárd jegyzõ képviselõtársamat, hogy röviden ismertesse a szavazás szabályait.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage