Katona Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KATONA TAMÁS (MDNP): Tisztelt Képviselõtársaim! A néppárti képviselõcsoport megszavazta ezt a törvényt. Megszavazta, noha fenntartásai vannak a törvénnyel kapcsolatban.

Elsõ számú fenntartás az: rendkívül sajnálatosnak tartjuk, hogy a kormány a kitüntetési törvényt, ha az Országgyûlés elé hozta, hogy még azt sem volt hajlandó, a köztársasági elnök és hivatala kérése ellenére sem megcsinálni, hogy az elõzõ törvény hibáit kiigazítsa. Ezt igen sajnálatosnak tartjuk.

A másik gond az, hogy nem tartjuk elvben helyesnek, hogy a kormány mûvészeti díjakat osztogasson, hiszen ezt az aczéli korszakból nem a legjobb érzéssel hozzuk vissza. Ugyanakkor úgy érezzük, hogy a magyar írótársadalom, mûfordító-társadalom, a magyar mûvésztársadalom elég sok nyaklevest kapott és kap napjainkban is, az új adótörvényekre, az új társadalombiztosítási törvényekre gondoljunk, hogy legalább ezzel kedvezzünk nekik.

Tehát nem helyeseltük ezt az elgondolást, és sajnálatosnak tartottuk, hogy a törvény teljes megtárgyalása és kijavítása helyett erre az egy dologra, az érdemes mûvész és kiváló mûvész visszahozására tett javaslatot a kormány, saját magának adott lehetõséget, hogy mûvészeti díjat adományozzon. Viszont nem óhajtottunk a mûvésztársadalom kívánságával szembefordulni. Ezért fenntartásainkat hangoztatva ugyan, de a néppárti képviselõk igennel szavaztak az elõterjesztésre. (Taps a bal oldalon és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage