Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Összesen annyit szeretnék mondani, hogy az egyházi felsõoktatási intézményeknek azt a panaszát, miszerint rektoraikat nem nevezhetik ki saját maguk, teljesen jogosnak tartjuk, a törvény 73. §-a jelzi azt, hogy nem a mi szándékaink szerint való ez az állapot, hiszen az egyházi, pontosabban nem állami fõiskolák esetében a fõigazgató kinevezése különbözik az állami fõiskolák esetében, mely utóbbiakat a miniszterelnök nevezi ki, az elõbbieknél viszont csak megerõsíti.

A köztársasági elnök úr jogkörét, amint ezt Bihari Mihály képviselõ úr is mondotta volt, a Magyar Köztársaság alkotmánya szabályozza, amelynek egyik pontjában benne van, hogy a köztársasági elnök kinevezi az egyetemek rektorait. Nincs benne, hogy állami vagy nem állami, a törvény nem mondhat ellent az alkotmánynak, az alkotmány módosítására viszont az új alkotmány elfogadásáig hat-, illetõleg most már hétpárti moratóriumot fogadtunk. Ennek megfelelõen jelen pillanatban nincs mit tenni, az egyházak is megértik ezt a helyzetet, hogyha nem is örülnek neki.

Ami viszont a definiálatlan fogalmakat illeti, szeretném Kávássy professzor úr figyelmét felhívni, hogy a törvényjavaslat 124/K. §-a megnyugtatóan tisztázza mind a küldetésnyilatkozat, mind pedig az akreditált iskolarendszerû felsõfokú szakképzés mibenlétét. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage