Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A NATO békepartnerségben vállalt és az Országgyûlés által korábban jóváhagyott egyéni partnerségi programban foglaltakon túl két csoportba sorolhatók azok a gyakorlatok, amelyek a honvédség felkészítése szempontjából szakmailag feltétlenül indokoltak, teljesítésükhöz a finanszírozás feltételei biztosíthatók és az alkotmány 40/B. § (1) bekezdése, illetve 40/C. § (1) bekezdése értelmében, velük összefüggésben, a csapatmozgás országgyûlési hozzájárulást igényel.

A H/2629-es számú országgyûlési határozati javaslat 13 pontban, összesen 14, a fentiek körébe tartozó gyakorlathoz kéri a tisztelt Ház engedélyét. Ez az elõterjesztés egy korábbinak az új változata, nem tartalmaz második negyedévre tervezett gyakorlatokat, nem tartalmazza továbbá az eredetibõl azokat, amelyekhez az Országgyûlés külügyi bizottsága által meghatározott, valamint honvédelmi bizottsága által is elfogadott kritériumrendszer szerint nem kell parlamenti felhatalmazás.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy a honvédelmi miniszter a közelmúltban olyan rendelkezést léptetett hatályba, amely szerint a Magyar Honvédség csapatainak az államhatár átlépését, illetõleg külföldi fegyveres erõk Magyarországra történõ belépését a Magyar Honvédség parancsnoka vagy a jogkörében eljáró katonai vezetõ az útbaindítást megelõzõen legalább tizenöt nappal a honvédelmi miniszternek írásban köteles jelenteni.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a honvédség feltétlenül indokolt kiképzési feladatainak végrehajtása érdekében fogadja el az elõterjesztést. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage