Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Tisztelt Képviselõtársaim! Volt alkalmam vezérszónokként részletesen kifejteni a véleményemet a sporttörvény javaslattal kapcsolatban. Most csak egyetlenegy kérdéssel szeretnék foglalkozni. Olyan kérdéssel, ami véleményem szerint alapvetõ és fontos, és amellyel kapcsolatban mindenképpen módosítani kell a benyújtott javaslatot. A javaslat ugyanis részletesen felsorolja az állam feladatait, és az önkormányzati feladatköröket is megjelöli. Nagyon érdekes és feltûnõ, hogy semmiféle olyan feladatot nem tartalmaz az állami feladatok között, ami valamiféle kötelezettségvállalást is jelentene az állam számára a sportlétesítményekkel kapcsolatban. Semmi ilyen kötelezettségvállalás nincs, holott meggyõzõdésem, hogy a sportlétesítményeknek a bõvítését, modernizálását, fenntartását, felújítását nem lehet kizárólag az önkormányzatoktól várni, tehát itt az államnak mindenképpen kötelezettsége van. A kötelezettsége meggyõzõdésem szerint kétirányú. Egyrészt, a sportlétesítmények kiegyensúlyozott fejlesztését, tehát a sportlétesítmény- hálózat kiegyensúlyozott fejlesztését szabályoznia kell az államnak. Mire gondolunk? Arra, hogy az egész ország területén megfelelõ logika, racionalitás alapján kell a sportlétesítmény-hálózatot bõvíteni. Szükséges tehát egy olyan norma meghatározása és felállítása, amelyik a sportlétesítmény-ellátottságot a településtípusok szerint meghatározza. Ez az állami szabályozás feladatkörébe tartozik, és ezt a szabályt az önkormányzatnak valamilyen fokon figyelembe kell venni.

Én ezért két módosító javaslatot kívánok beterjeszteni és ajánlok a tisztelt Ház figyelmébe. Egyrészt, az állami feladatok körébe szeretném beiktatni a következõ javaslatot: A sport társadalmilag hasznos funkcióinak kiteljesítése érdekében az állam... idáig a fölvezetõ szöveg, amit én javaslok elfogadásra, elõsegíti a szabadtéri és fedett sportlétesítmény- hálózat kiegyensúlyozott fejlesztését, meghatározza az egyes településtípusokhoz igazodó sportlétesítmény-ellátottsági normákat, támogatja új sportlétesítmények létrehozását és a meglévõk korszerûsítését. Tehát nyilvánvaló kötelezettsége az államnak, hogy azokat a normákat meghatározza településtípusok szerint, amelynek alapján indokolt az egyes településtípusokban a szabadtéri, illetõleg a fedett sportlétesítményeknek a létrehozása. Nyilván lakosságszám függvényében kell meghatározni azokat a mutatókat, amelyek aztán orientálhatják az önkormányzatokat, hogy hol érdemes és milyen sportlétesítményeket létrehozni. Ez olyasmi, mint az építésügyi szabályzat, amit az önkormányzat aztán a tervezésnél figyelembe vesz.

Nos, én úgy gondolom, hogy ezeknek a normáknak a kibocsátását követõen az állam nyilván azokat a létesítményeket, amelyek e normáknak megfelelnek, céltámogatással és egyéb módon támogatni fogja. Állami támogatás nélkül ugyanis elképzelhetetlen, hogy az önkormányzat ezt kizárólag saját erejébõl tudja megtenni. Úgy érzem, hogy ez nem olyan kötelezettségvállalás, olyan állami kötelezettségvállalás, amely az állam teherbíró képességén felül róna kötelezettséget ezzel a törvénnyel az államra, hiszen ez egy elméleti kötelezettségvállalás, és az állami mindenkori teherbíró képességének függvényében fogja támogatni azokat a sportlétesítményeket, amelyeknek építését, létesítését az önkormányzat e normáknak megfelelõen és az õ teljesítõképessége erejéig elvállalja úgy, mint ahogy annak idején a tornaterem-akció lebonyolódott. De hogy ezt elvileg se tegyük bele, mint állami feladatvállalás meghatározó területét a törvénybe, úgy érzem, hogy ez mindenképpen elfogadhatatlan. Ennek a rendelkezésnek a pandanja az önkormányzati kötelezettségeknél is megjelenne, mégpedig olyan formában, hogy a település rendezési tervében az önkormányzat, a helyi önkormányzat biztosítja a szükséges területeket, a jogszabályban meghatározott sportlétesítmény-ellátottsági normák szerinti létesítmények létrehozásához. Magyarul, nem kívánunk az önkormányzatra olyan kötelezettséget róni, hogy az állam által jogszabályban meghatározott sportlétesítmény-ellátottsági normáknak megfelelõ létesítményt létre is hozza, hiszen ezt csak akkor tudnánk megtenni, hogyha egyidejûleg megfelelõ forrást is biztosítanánk hozzá, állami támogatást, ha ezt nyilván nem tudjuk tenni, akkor nem kötelezhetjük arra az önkormányzatot, hogy létrehozza ezeket a normák szerinti létesítményeket, arra viszont kötelezhetjük, hogy miként az építési szabályzatot, ezt is figyelembe vegye olyan formában, hogy a rendezési tervében a helyi önkormányzat, a településrendezési tervében biztosítsa azokat a területeket, amelyeken majdan, amikor ennek anyagi feltételei megértek, létre tudja hozni ezeket a normák szerinti sportlétesítményeket. Úgy érzem, hogy ez a két módosító indítvány egymással összhangban biztosítani tudja, hogy legalább hosszú távon a megfelelõ normáknak megfelelõen, tehát kiegyensúlyozottan tudjuk a sportlétesítmény hálózatot fejleszteni ebben az országban, és úgy gondolom, hogy erre vonatkozóan mindenképpen kell rendelkezést tartalmaznia a sporttörvénynek. Kérem a tisztelt Házat, fontolják meg a most elõadottakat, és szíveskedjenek támogatni ezt a módosító indítványomat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage