Kristyánné Aknai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

KRISTYÁNNÉ AKNAI ERZSÉBET, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnöknõ. Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság 1996. június 17-ei ülésén megtárgyalta a T/2458. számon beterjesztett, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott, a bizottság hatáskörét érintõ módosító javaslatokat. Ahogy az általános vitára bocsátáskor is jeleztem, bizottságunk, ahogy neve is jelzi, az emberi jogokkal, ezen belül a tanulók, a szülõk és a pedagógusok jogaival, a kisebbségek oktatását érintõ kérdéskörrel és a hit- és vallásoktatással, illetve az egyházi intézmények jogaival foglalkozott. 154 módosító javaslatot vitattunk meg, ezek között - az emberi jogok kérdéskörén belül - a tanulók jogaival foglalkoztunk, támogattuk azokat a módosító javaslatokat, amelyek a tanulók nemzeti identitáshoz való jogait jelezték és módosították.

A pedagógusok jogaival foglalkozó kérdéskörön belül támogatott a bizottságunk több olyan módosító javaslatot is, amelyet az elõterjesztõ és az oktatási bizottság nem támogatott, amelyeknek a tartalmával egyetértünk, bár a végrehajtás realitását nem mindenütt látjuk biztosítottnak. Például a nemzetiségi oktatásban részt vevõ pedagógusok anyaországban történõ továbbképzésének kötelezettségét.

A módosítók között az egyházak által fenntartott intézményeket, valamint a kisebbségi és etnikai oktatást érintõ módosítókat vitattuk meg a bizottságban. A hozzászólások a törvényjavaslat tartalmi hiányosságaira hívták fel a figyelmet, és a támogatott módosító javaslatok célja, hogy az esélyegyenlõséget javítsuk. Törekedjünk a gyerekek és az iskolák, nevelõintézmények közötti esélyegyenlõség javítására!

A támogatottságot nem a benyújtó személye, hanem az említett cél határozta meg. A többórás vita során - a pontosság kedvéért - szükségesnek tartunk néhány esetben kapcsolódó módosítás, indítvány benyújtását is. Érintettük és élénk vita alakult ki a nemzeti jelképek megjeleníthetõsége, illetve a kötelezõ megjelenítése között. A kötelezõséget a bizottság nem támogatta. Képviselõtársaim a részletes vitában majd a konkrét módosító javaslatok során indokolni kívánják a benyújtott módosító javaslatok támogatását. Reméljük, hogy véleményünkkel, állásfoglalásunkkal segíteni tudjuk a törvényjavaslat jobbá tételét. A 154 benyújtott és megvitatott módosító javaslatnak közel egyharmadát támogatta bizottságunk. Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage