Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

Dr. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A kárpótlási jegyek életjáradékra váltásáról szóló törvény kifejezetten nem rendelkezett arról, hogy ha a kárpótlási jeggyel rendelkezõ eredeti jogosult meghal, akkor az örököse a törvény egyéb feltételei szerint - a határozat kézhezvételétõl számított 90 nap, 60., 55. életév betöltése - kérheti az életjáradékra váltást vagy sem. A termõföldvásárlás esetén az önkormányzati tulajdonban levõ bérlakások megvásárlása esetén az örökös fölhasználhatja az eredeti jogosulttól megörökölt kárpótlási jegyeit.

Nekem az volt a véleményem, hogy az életjáradékra váltásnál is lehetõvé kellene tenni annak az 50-60-80, esetleg 100 fõnek, akik ebben az országban ilyen helyzetbe kerültek, hogy a kárpótlási jegyeik eladása helyett kérhessék az életjáradékot. Az illetõk meg is tették ezt a kérést, de elutasították sorra igényeiket. Panaszos levelet írtak nekem és elõadták: 65-70 évesek, megörökölték a kárpótlási jegyeket, életjáradékra szeretnék váltani, mégse tudják megtenni. Az volt a véleményem, hogy egy olyan kérdésben, amelynek a költségvetési kihatása adott esetben tíz évre ütemezve néhány millió forint, vagyis évente igen csekély összeg, ezekkel az idõs emberekkel szemben semmifajta olyan méltánytalanságot nem mutatna föl az Országgyûlés, hogyha engedélyezné nekik, hogy ha megfelelnek a jogszabályi elõírásoknak, akkor a kárpótlási jegyeiket adják vissza az államnak, és helyette havonta kapjanak 500-600-700 forintos életjáradékot.

(17.10)

Én úgy gondolom, hogy ez a javaslat méltó arra, hogy az Országgyûlés tárgysorozatba vegye, és az Országgyûlés nyugodt lélekkel megszavazhatná, hisz a termõföldárveréseken részt vehettek az örökösök, önkormányzati lakást vehetnek az örökösök, a privatizációban részt vehetnek az örökösök. Egyes- egyedül abból a nagyon szûk körbõl, ami az életjáradékra váltást teszi lehetõvé a törvény szerint, abból akarjuk õket kizárni. Én azért arra kérném képviselõtársaimat, mérlegeljék még egyszer, hogy helyes-e az elutasító döntés, hogy ezzel egyáltalán ne foglalkozzon az Országgyûlés. Véleményem szerint tegyék lehetõvé, hogy az általános vitában megvitathassuk valóban, szükség van-e egy ilyen törvénymódosításra, mert véleményem szerint helyesen járna el a tisztelt Ház, ha néhány száz ember számára lehetõvé tenné ezt az utólagos jóvátételt. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage