Mécs Imre Tartalom Elõzõ Következõ

MÉCS IMRE (SZDSZ): Elnök úr, jelentem, hogy eligazodtam a pontokon, a fõtitkár úr és a belügyminiszter úr segítségével. Tehát az 54. pont alatt szereplõ módosító indítványunk messzemenõen egyeztetett különbözõ érdekeket. A legfontosabb a nemzeti érdek, hogy a nemzeti múltunknak a megismeréséhez szükséges nagyon fontos iratokat a kutatók számára hozzáférhetõvé kell tenni. Hiszen olyan idõszakokról hoznak itt információkat és jelentéseket ezek az iratok, amikor nem volt szabad sajtó Magyarországon, amikor manipulálták az információkat, amikor a diktatúra központosította, kisajátította és rendkívül szûkre szabta az információknak az áramlását. Akinek módja volt ilyen régi iratokat megtekinteni, az fölszisszent, hogy milyen sok kortörténeti adatot, milyen fontos információkat jelentett. Nem véletlen, hogy történészek, társadalomtudósok, külföldön és Magyarországon is, rendkívül erõsen követelik, hogy ezeket az iratokat mentsük meg, s ezeket az iratokat tegyük hozzáférhetõvé. Ez az egyik nagy érdek.

A másik érdek, ami kisebb és szerteágazóbb, ez a titkosszolgálatok érdekei, hogy a mûködésükhöz szükséges titkosságot megtartsák és a titkaik idõ elõtt ne kerüljenek ki. Ezt a kettõt egyezteti a javaslatunk, mert azt mondja, hogy mindazokat az iratokat kell átadni a történeti hivatalnak, amelyek a törvény hatálybalépésekor nincsenek valamely közlevéltár kezelésében, és az iratokat õrzõ szervek, illetve a nemzetbiztonsági szolgálatok jogszabályokban meghatározott feladatainak ellátása céljából nem szükségesek.

Tehát ez azt jelenti, hogy lehetõség van arra, hogy a titkosszolgálatok valós és törvényes érdekeit a jelen törvény figyelembe vegye, és semmiképp se kerüljenek a történeti irattárba olyan iratok, amelyek veszélyeztethetnék a titkosszolgálatoknak a mûködését.

Ezt a javaslatunkat az önkormányzati bizottság támogatta, valamint az emberjogi, a honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottság egyharmada is támogatta.

Kérem, hogy ezt szíveskedjenek figyelembe venni. Készek vagyunk arra, hogy egyeztetés során tovább finomítsuk ezt a módosító indítványt, de úgy gondoljuk, hogy ez rendkívüli mértékben sarkalatos. Köszönöm szépen. Ehhez a részhez nem kívánok tovább hozzászólni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage