Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum nemmel szavazott erre a törvényre.

Ez a törvény egy büntetõtörvény. Bünteti az iskolafenntartó önkormányzatokat, egyházakat, mert nagyon helyzetbe fogja hozni õket. Bünteti a pedagógusokat, hiszen növeli a kötelezõ óraszámot, újabb feladatokat ró rá, sõt még egy szakvizsgát is biztosít a számukra, amirõl ma még nem tudjuk, hogy mit fog érni ez a szakvizsga, vagy mit fog jelenteni, de azt igen, hogyha nem teszi le, akkor elbocsátható.

És bünteti természetesen a diákokat, hiszen rosszabb lesz a közoktatás, sajnálatos módon nem javul. Szabó Zoltán államtitkár úr, amikor ezt a törvénymódosítás expozéját elmondta, akkor azt mondta, ez a módosítás az 1993- as törvény nyomvonalán halad.

Szeretném tájékoztatni önöket, Szabó Zoltán államtitkár urat, és a miniszter urat is, hogy ez a módosítás kisiklott. Ez nem halad az 1993-as törvényben, nem halad annak a nyomvonalán, hiszen szó nincs demokráciáról, centralizációról van szó, folyamatosan a közoktatás helyzetének a rontásáról van szó.

Azok, akik most igen szavazatukkal biztosították a törvény további sorsát, azok gondoljanak arra, amikor szeptemberben tízezerrel kevesebb pedagógus vagy tizenötezerrel kevesebb pedagógus lesz. Gondoljanak arra, amikor elbocsátják a pedagógusokat, és bezárnak egyes iskolákat, hogy önök is hozzájárultak.

Én úgy hiszem, hogy az európai csatlakozás számára a legfontosabb kérdésrõl döntöttünk most. Lehet a kérdõívet jól vagy rosszul kitölteni. Lehet igaz vagy hamis adatokat mondani. Egyet azonban nem lehet, ha elromlik a közoktatásunk, elromlik a felsõoktatásunk, akkor nem lehet Európához csatlakozni, és ez a leglényegesebb szempont. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage