Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A Szocialista Párt igennel szavazott a törvényjavaslatra. Igennel azért, mert úgy véljük, hogy ez a törvényjavaslat a számunkra legfontosabb kérdésben, az integráció kérdésében áttörést jelent. Az a helyzet, ami a magyar felsõoktatásban az '50-es évek elején már kialakult, amely széttöredezett szakegyetemeket és szakfõiskolákat hozott létre, teljesen eltért az európai normáktól.

Én úgy vélem, hogy azzal a törvényjavaslattal, amelyet most megszavaztunk, visszatérünk megint az európai normákhoz, és valóban több tudományágban oktató egyetemeket és több tudományágban oktató fõiskolákat fogunk létrehozni.

Úgy vélem, ha semmi más nem lenne ebben a törvényben, mint az, hogy az integráció tekintetében elõreléptünk, akkor is érdemes lett volna ezt a törvényt megszavazni. Ugyanakkor van néhány olyan eleme a törvénynek, amelyet, én úgy vélem, hogy mégis érdemes volt szerepeltetni ebben a törvényben. Az egyik a felsõfokú szakképzés kérdése, amelyet ezzel a törvénnyel emeltünk tulajdonképpen be a felsõoktatásba, amelyrõl egyébként sem az általános vitában, sem a részletes vitában tulajdonképpen vita nem volt. Tehát többségében képviselõtársaim ezzel egyetértettek.

Úgy vélem, hogy érdemes volt megszavazni a törvényt a felsõoktatás finanszírozása törvényben szereplõ elemei miatt, amelyek elõször teremtenek valóban normatív finanszírozást a felsõoktatásban, és mérhetõ mutatók alapján ítélik oda majd azokat a pénzügyi eszközöket, amelyekkel a felsõfokú intézmények gazdálkodhatnak. Érdemes volt - úgy vélem - megszavazni a felsõoktatási törvényt, mert szerepel benne egy olyan elem, amit Széchenyi professzori ösztöndíjnak nevez a törvény, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a felsõoktatásban dolgozók azok valóban ne olyan feltételek között dolgozzanak, mint eddig. És végül - úgy vélem - érdemes volt a törvény megszavazni, mert új megfogalmazásban szerepelnek a törvényben a hallgatói jogok, amikor az egyéni és a testületi jogok külön vannak választva a törvényben. Mindezek alapján és jó néhány más részletkérdéssel való egyetértésük alapján a szocialisták igennel szavaztak a törvényre. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage