Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja a magyar közlekedéspolitikáról szóló és most elfogadott országgyûlési határozatot egységesen elutasította. Ezzel a szavazatával kívánta indokolni az ellenérzését azzal kapcsolatban, hogy a határozati javaslat a koncessziós autópályák elõtt nyitott utat - a Független Kisgazdapárt pedig, amint ismeretes, az ország autópályáin az ingyenes használat biztosítása mellett tette le a voksát. A fizetõképes kereslet mai színvonala mellett csak ez tenné lehetõvé az autópályák elõnyeinek kihasználását, az elmaradott térségek hatékony bekapcsolását a magyar gazdaságba, továbbá a nemzetközi gazdaságba is.

Amint az ismeretes, a Független Kisgazdapárt véleménye szerint az államot arra találták ki, hogy olyan közfeladatokat lásson el, amelyeket az állampolgárok külön-külön nem tudnának hatékonyan megvalósítani. A közlekedési hálózatok építése és fenntartása idetartozik. A magyar állam azonban ebbõl kivonul - ráadásul úgy, hogy valójában olyan pozíciókat tart fenn, amelyek nemkívánatosak. Így hadd utaljak arra, hogy az utak egységes hálózatként való mûködtetése helyett a koncessziós megoldások elõnybe helyezésével olyan helyzetet teremt a magyar közlekedésben, hogy szakaszonkénti úthálózatok mûködtetése kerül elõtérbe. Úgy valahogy, mint száz évvel ezelõtt Olaszországban a hercegségek idején volt. De az állam részvétele a hasznok leszedésében, lefölözésében abban érhetõ tetten, hogy a pályaszakaszokon forgalmi adót, társasági adót, osztalékot, útellenõrzési díjat és koncessziós díjat szed, miközben a koncessziót gyakorló pedig úthasználati díjat - így jött létre Európa legdrágább útpályája Gyõr-Hegyeshalom között, ahol most megint újólag emelik a költségeket.

Úgy gondolom, hogy ez egységesen oda fog vezetni, hogy a magyarok mindinkább kiszorulnak az autópályák használatából, és ez leginkább az elmaradott térségek lakosait fogja sújtani. Ezért a Független Kisgazdapárt tiltakozásként nemmel szavazott erre a most elfogadott határozati javaslatra. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage