Elnök Tartalom Következõ

1
                         Az Országgyûlés  rendkívüli ülése
                           1996. szeptember 3-án, kedden
                        (13.08 óra - Elnök: dr. Gál Zoltán
                  Jegyzõk: Boros László és dr. Trombitás Zoltán)
   (Az  ülés  résztvevõi  hosszan  tartó  tapssal  köszöntik  az  RMDSZ-nek  a
vendégpáholyban megjelenõ képviselõit.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Köszöntöm jelen lévõ képviselõtársaimat és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy mai ülésünkre meghívtam az RMDSZ képviselõit, akiket tisztelettel és szeretettel köszöntök.

Tisztelt Országgyûlés! Ugyancsak tájékoztatom az Országgyûlést, hogy mai ülésünkre meghívtam a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának képviselõjét, akit ugyancsak tisztelettel köszöntök. (Taps.) És tisztelettel üdvözlöm azoknak a szervezeteknek a képviselõit, akik ugyancsak részt vesznek az ülésünkön és a frakciók meghívása alapján figyelik majd tanácskozásunkat.

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés 89 képviselõje által kezdeményezett rendkívüli ülést megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében Boros László és dr. Trombitás Zoltán jegyzõ képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy dr. Tölgyessy Péter képviselõtársunk írásban bejelentette, hogy 1996. szeptember 1-jei határnappal kilépett a Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti képviselõcsoportjából. (Taps az FKGP padsoraiban.) A Házszabály rendelkezéseinek megfelelõen jövõben képviselõi megbízatását a független képviselõk között folytatja.

Tisztelt Országgyûlés! Elõször a nyári szünet folyamán benyújtott kormány- elõterjesztések sürgõs tárgyalásáról határoz az Országgyûlés.

A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a lakás-takarékpénztárakról szóló törvényjavaslatát, T/2840. számon.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést egyetért-e a sürgõs tárgyalásbavétellel? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 310 igen, 1 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány szintén sürgõs tárgyalást kérve nyújtotta be a hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényjavaslatát, T/2842. számon. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést egyetért-e a sürgõs tárgyalásbavétellel? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 290 igen, 24 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Ugyancsak a kormány sürgõs tárgyalást kért az értékpapírok forgalomba hozataláról, a befektetési szolgáltatásról és az értékpapírtõzsdérõl szóló, T/2843. számú törvényjavaslatára.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 280 igen, 28 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

Szintén a kormány sürgõs tárgyalást kérve nyújtotta be az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyeletrõl szóló törvényjavaslatát, T/2844. számon.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásával? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 269 igen, 33 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Amint már közöltem, 89 országgyûlési képviselõ a magyar-román alapszerzõdés megkötése elõtt önálló indítvány megtárgyalására rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte. Az Országgyûlés házbizottsága a rendkívüli ülés elõkészítése érdekében megállapodásra jutott az ülés lefolytatásának rendjében, annak érdekében, hogy ügyrendi vitákkal ne terheljék az érdemi munkát. Õszintén remélem, hogy a frakciók tartják magukat a teljes egyetértéssel hozott döntésükhöz.

Az ülés eredményes lefolytatásához azonban az Országgyûlésnek két elõzetes döntést is hoznia kell. Három ponton el kell térnie a Házszabálytól annak érdekében, hogy az országgyûlési határozati javaslat megtárgyalására és a zárószavazásra is még a mai rendkívüli ülésünkön sor kerülhessen.

(13.14)

2

Az errõl szóló elõterjesztést a hétvégi futárpostában H/2834/1. számon kézhez kapták képviselõtársaim. A házbizottság az általános vita lefolytatására idõkeretet javasol, ezt a napirendi ajánlás melléklete tartalmazza.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy az RMDSZ három dokumentumot juttatott el hozzám. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség állásfoglalását a román-magyar alapszerzõdésrõl, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Operatív Tanácsának álláspontját, valamint a Szövetségi Képviselõk Tanácsának határozatát a román-magyar alapszerzõdés kérdésében. Az ülést megelõzõen képviselõtársaim mindhárom dokumentumot kézhez kapták.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy több külföldi és hazai szervezet levelet juttatott el hozzám a román-magyar alapszerzõdéssel kapcsolatosan. Az eddigi gyakorlatnak megfelelõen ezeket elõzetesen a frakcióvezetõknek és a kijelölt külügyi bizottságnak átadtam.

Tisztelt Országgyûlés! Most határozathozatal következik. Mégpedig a Házszabálytól való eltérés kérdésében a H/2834/1. számú elõterjesztés alapján.

Bejelentem, hogy az ülés elõtt tartott házbizottság ülésén a KDNP kezdeményezte, hogy az elõterjesztés három pontjáról külön-külön határozzon az Országgyûlés. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a Házszabály 140. § (1) bekezdése értelmében a Házszabálytól való eltérés elfogadásához a jelen lévõ képviselõk négyötödének szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a házbizottság H/2834/1. számú javaslatának 1. pontját, amely arra irányul, hogy az Országgyûlés ne alkalmazza a sürgõsséggel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazó 99. §-t. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 320 igen, 3 ellenszavazat és tartózkodás nélkül a javaslatot elfogadta.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a házbizottság H/2834/1. számú javaslatának 2. pontját, amely azt kezdeményezi, hogy az Országgyûlés 101. § (2) bekezdésétõl úgy térjen el, hogy a képviselõk a kijelölt bizottság általános vitát elõkészítõ ajánlását az ülés kezdetéig kapják meg. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 326 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a javaslatot elfogadta.

Most a harmadik döntés következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a házbizottság H/2834/1. számú javaslatának 3. pontját, amelyben azt kezdeményezi, hogy a 106. § (4), (9) és (10) bekezdésében foglalt rendelkezésektõl a 106. § (6) bekezdésének alkalmazásával úgy térjen el az Országgyûlés, hogy a zárószavazásra ma kezdõdõ ülésünkön sor kerüljön. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 306 igen szavazattal, 12 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett a javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a mai ülésünk napirendjének megállapítása. A házbizottságnak az ülés napirendjére, idõtartamára, továbbá idõkeretére és annak felosztására vonatkozó ajánlását kézhez kapták képviselõtársaim.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a házbizottság ajánlásával. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a házbizottság napirendi javaslatát és az idõkeretre vonatkozó kezdeményezését elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Magyar Köztársaság és Románia között kötendõ alapszerzõdésrõl szóló országgyûlési határozati javaslat megtárgyalása. Az elõterjesztést dr. Torgyán József, Független Kisgazdapárt; dr. Isépy Tamás, KDNP; Varga Mihály, Fidesz és Demeter Ervin, MDF képviselõtársaim nyújtották be H/2834. számon. Az országgyûlési határozati javaslathoz módosító javaslatok érkeztek, ezért a mai napon a határozathozatalt megelõzõen részletes vitára is sor kerül. A részletes vitára bocsátásra várhatóan húsz órakor kerül sor. Felkérem a frakciókat, hogy ebben az idõpontban is biztosítsák a határozatképességet.

Kérem a külügyi bizottságot, hogy az általános vitát követõ szünetben a módosító javaslatokat tárgyalja meg és az ajánlását nyújtsa be az Országgyûlésnek.

(13.20)

3

Engedjék meg, hogy a házbizottság ülésén kialakított megállapodások alapján röviden ismertessem a vita menetét.

Eszerint elõször dr. Isépy Tamás képviselõtársunk, KDNP, az elõterjesztõk nevében szólal meg húszperces idõtartamban. Ezután a kormány álláspontjának ismertetésére kerül sor, szintén húszperces idõtartamban. A külügyi bizottság ajánlását írásban nyújtotta be, és nem kíván külön elõadót állítani.

Tisztelt Országgyûlés! Az egyes képviselõi felszólalásokra a Házszabály 50. § (3) bekezdése értelmében kormánypárti és ellenzéki képviselõk váltakozó sorrendjében kerül sor olyan formában, hogy az ellenzéki frakciók erõsorrendben kapnak megszólalási lehetõséget. A független képviselõk közül az elsõ kör végén használhatja fel idõkeretét az a független képviselõ, aki elsõnek jelentkezett hozzászólásra. A házbizottság javasolja, hogy az "elsõ körben" - és ezt az elsõ kört idézõjelben használom - felszólaló képviselõk a televíziós közvetítés idõtartamára figyelemmel, tizenöt percen belül fejtsék ki álláspontjukat. Ugyanakkor megállapodás született abban a kérdésben - éppen az elõzõek érdekében -, hogy az úgynevezett elsõ felszólalói körben nem kerül sor kétperces megszólalásra. Az általános vita végén az elõterjesztõt viszontválasz illeti meg, s ennek kapcsán tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést - és kérem, hogy ezt támogassák -, hogy elõterjesztõk megosztva fogják majd a viszontválaszukat elmondani. Ezzel kapcsolatosan majd a helyes ügyrendi magatartás kialakítására és szabály alkalmazására felkérem az alkotmányügyi bizottságot. De úgy hiszem, hogy mai témánk rendkívüli fontosságára tekintettel ezt a javaslatot én akceptálom.

Kérem képviselõtársaimat, az ülés végéig biztosítsák a határozatképességet, mert a frakciók megállapodása szerint a határozathozatalra még ezen az ülésünkön mindenképpen sor kerül.

Tisztelt Országgyûlés! Mielõtt érdemi tanácskozásunkat megkezdenénk, engedjék meg, hogy felhívjam képviselõtársaim figyelmét arra a fokozott hazai és nemzetközi érdeklõdésre, ami mai tanácskozásunkat kíséri. Mindez nagy felelõsséget ró minden egyes megszólaló képviselõtársunkra. Meggyõzõdésem, hogy tanácskozásunk légkörének, stílusának azt az üzenetet kell hordoznia választóinknak és a világ számára, hogy mi magyarok békében és az egységesülõ Európa szellemiségének megfelelõ módon, szoros együttmûködésben kívánunk élni minden nemzettel. És üzenetet kell hordoznia a magyar demokrácia állapotáról is. Vagyis azt, ahol a közélet szereplõi tisztában vannak azzal, hogy demokráciában vitázó felek tisztelik egymást, és ahol nem legyõzni, hanem meggyõzni kívánják egymást. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tisztelt Országgyûlés! Ezek elõrebocsátása után megadom a szót dr. Isépy Tamás frakcióvezetõ úrnak.

Tartalom Következõ

Eleje Homepage