Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Írásban elõzetesen egyetlen képviselõ sem jelezte szólási szándékát. Kérdezem, hogy kíván-e valaki fölszólalni? Jelzés nem érkezett. Módosító javaslatot senki nem nyújtott be.

Tisztelt Országgyûlés! Az általános vitát lezárom. Mivel az elõterjesztéshez nem érkezett módosító javaslat, részletes vitára nem kerül sor. Az Országgyûlés a határozati javaslat elfogadásáról dönt. Kérdezem, hogy van-e ezzel kapcsolatban bárkinek észrevétele? Mivel nincs észrevétel, határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a terrorizmus visszaszorításáról szóló európai egyezmény megerõsítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 287 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta.

Kérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánják-e szavazatukat indokolni? Jelzés nem érkezett.

Most soron következik a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól történõ határozathozatal. Az elõterjesztést T/2809. számon, az önkormányzati bizottság ajánlását T/2809/3. számon kapták kézhez.

(17.10)

Tájékoztatom önöket, hogy a benyújtott két módosító javaslat nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de az MDF képviselõcsoportja kérte a szavazást.

Bejelentem, hogy az alkotmány 44/C §-a alapján az egyes módosító javaslatok elfogadásához is a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Az 1. pontban Sepsey Tamás úr a törvényjavaslat 1. §-ában a törvény 98. §-a (2) bekezdés c) pontjának kiegészítését kezdeményezi. Ezek szerint a közigazgatási hivatal vezetõje ellátja a törvényben megállapított, illetõleg törvényi felhatalmazással a kormány által hatáskörébe utalt államigazgatási feladatokat, hatásköröket és jogköröket.

Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Ezért kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 83 igen szavazattal, 205 nem szavazattal, 5 tartózkodással nem fogadta el.

A 2. számú pontban Sepsey Tamás a törvényjavaslat 2. §-ának módosítását javasolja. Ennek lényege, hogy az önkormányzati törvény egyes rendelkezései ne veszítsék hatályukat. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Ezért kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen szavazattal, 209 ellenében, 7 tartózkodással nem fogadta el.

A határozathozatal végére értünk. A zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tájékoztatom önöket, hogy dr. Dávid Ibolya és Demeter Ervin módosító javaslatot nyújtottak be, H/3140/1. számon az Országos Rádió és Televízió Testület tagjainak kiegészítését tartalmazó elõterjesztéshez. A szünetben a házbizottság ülésezett. A frakciók véleményét meghallgatva, az Országgyûlés elnöke, élve a Házszabály 97. § (4) bekezdésében biztosított jogával, a nem szabályszerû formában benyújtott indítványt visszautasította, ugyanis a módosító javaslat nem felel meg a Házszabály 142. § 7. számú pontjában meghatározott feltételeknek.

A házbizottság ülésén az is elhangzott, hogy személyi javaslathoz a parlament hatéves gyakorlatában módosító javaslatot nem nyújtottak be.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a személyi javaslatok megtárgyalása.

Az MDNP országgyûlési képviselõcsoportja a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. számú törvény 33. § (8) bekezdése alapján személyi javaslatot terjesztett elõ az Országos Rádió és Televízió Testület tagjának megválasztására.

Az MDNP az Országos Rádió és Televízió Testület tagjának Debreczeni Józsefet jelöli.

Az ORTT megválasztásáról rendelkezõ 13/1996. (III. 1.) országgyûlési határozat kiegészítésére a házbizottság elõterjesztést nyújtott be H/3140. számon.

Felhívom a figyelmüket, hogy a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény 33. § (1) bekezdése alapján az ORTT-tag megválasztásához abszolút többség szükséges.

Jelezték, szólásra jelentkezik több képviselõ. Ezért a vitában elsõként megadom a szót Demeter Ervin úrnak, Magyar Demokrata Fórum.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage