Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló törvény módosításához az Alkotmány 20. § (6) bekezdése értelmében a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges. Ezért a Házszabály 46. § (3) bekezdése értelmében a sürgõsség kérdésében is ugyanilyen többséggel kell az Országgyûlésnek határoznia.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a törvényjavaslat sürgõs tárgyalásával? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 129 igen szavazattal, 75 ellenszavazat és 79 tartózkodás mellett a törvényjavaslat sürgõs tárgyalását nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve benyújtotta a Magyar Köztársaság és Románia között a megértésrõl, az együttmûködésrõl és a jószomszédságról aláírt szerzõdés megerõsítését indítványozó országgyûlési határozati javaslatát.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az elõterjesztés sürgõs tárgysorozatba-vételével? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 194 igen szavazattal, 75 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett a határozati javaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatom önöket, hogy a Magyar Köztársaság kormánya és Románia kormánya között az EBESZ 1994. évi bécsi dokumentumát kiegészítõ bizalom és biztonságerõsítõ intézkedésekrõl, a katonai kapcsolatok fejlesztésérõl szóló megállapodás megerõsítését és kihirdetését indítványozó törvényjavaslat sürgõs tárgysorozatba-vételétõl - figyelemmel az Országgyûlés leterheltségére - a kormány eltekint.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve, benyújtotta a Magyar Nemzeti Bankról szóló 1991. évi LX. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatát. A törvényjavaslat 25. § (5) bekezdése elfogadásához az alkotmány 7. § (2) bekezdésére figyelemmel a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges, ezért a Házszabály 46. § (3) bekezdése értelmében a sürgõsség kérdésével is ugyanilyen többséggel kell az Országgyûlésnek határoznia.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e az elõterjesztés sürgõs tárgyalásbavételével? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 284 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül a törvényjavaslat sürgõs tárgyalását elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény módosítását kezdeményezõ 91 törvényjavaslat határozathozatala. Az önálló indítványt T/2858-as számon kapták kézhez képviselõtársaim. Emlékeztetem képviselõtársaimat, hogy a törvényjavaslat általános vitáját szeptember 23-i ülésünkön lezártuk.

Mivel az elõterjesztéshez módosító javaslat nem érkezett, a törvényjavaslat egészének elfogadásáról kell dönteni. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 289 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot elfogadta.

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánják-e szavazatukat megindokolni? Nem.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a munkaügyi ellenõrzésrõl szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/2666-os számon, a foglalkoztatási bizottság ajánlását pedig T/2666/7-es számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Héthy Lajos államtitkár úrnak, aki válaszolni kíván a vitában elhangzottakra.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage