Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar és a cseh külügyminiszter Budapesten, 1995. szeptember 21-én írta alá a Magyar Köztársaság kormánya és a Cseh Köztársaság kormánya között a kétoldalú szerzõdések számbavételérõl szóló jegyzõkönyvet.

A jegyzõkönyvben foglaltaknak megfelelõen a Cseh Köztársaság kijelentette, hogy egyike a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság jogutódjainak, valamint törekszik a Magyar Köztársaság és a Cseh Köztársaság közötti kapcsolatokban a szerzõdéses alapok megerõsítésére. A jegyzõkönyvhöz csatolt 1-es számú mellékletben felsorolt nemzetközi és tárcaközi szerzõdések hatályban maradnak a két fél között, a 2-es számú mellékletben felsorolt szerzõdések hatálya megszûnik.

A jegyzõkönyv hatálybalépése megteremti a jogbiztonságot a két állam jogi és természetes személyei számára a Cseh Köztársaság létrejötte elõtt kötött, bilaterális nemzetközi szerzõdések további alkalmazását illetõen. A cseh fél diplomáciai jegyzékben már tájékoztatást adott arról, hogy cseh részrõl teljesültek az érvénybelépés érdekében a belsõ jogi feltételek. A jegyzõkönyv hatálybalépéséhez a tisztelt Országgyûlés megerõsítése szükséges. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage