Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az 1980-as évek második felétõl felerõsödõ nemzetközi migrációs folyamatok az európai országokat arra késztették, hogy összehangolt, közös erõfeszítéseket tegyenek a migrációs folyamatok mederben tartása, az illegális migráció megfékezése érdekében. Ezen célkitûzések megvalósításában fontos szerepe van azoknak a kétoldalú toloncegyezményeknek, amelyeket Magyarország az elmúlt években kötött. Eddig 10 állam kormányával került aláírásra a kétoldalú toloncegyezmény.

A mai ülés napirendjén a bosnyák-féle, létrehozott toloncegyezmény megerõsítése, illetve a Szlovéniával megkötött ilyen egyezmény kihirdetése szerepel. A Bosznia-Hercegovinai Köztársaság kormányával aláírt egyezmény személyi hatálya a saját állampolgárok és az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezõ harmadik állambeli külföldiek különleges formalitások nélküli átvételére, valamint harmadik állam jogellenesen tartózkodó állampolgárainak hatósági kísérettel történõ átszállítására terjed ki.

A Szlovén Köztársaság kormányával megkötött személyeknek a közös államhatáron történõ átvételérõl szóló egyezményt az Országgyûlés 16/1995. (III. 8-i) országgyûlési határozatával már megerõsítette, s az a megerõsítésrõl szóló okiratok kicserélését követõen 1996. május 22-én hatályba lépett.

Törvénnyel történõ kihirdetéséhez azonban az Országgyûlés döntése szükséges. A Bosznia-Hercegovinai Köztársaság kormányával aláírt toloncegyezmény megerõsítése és hatálybalépése, illetõleg a Szlovén Köztársaság kormányával létrehozott azonos tárgyú egyezmény törvénnyel történõ kihirdetése és alkalmazása összhangban van a Magyar Köztársaság érdekeivel, valamint az illegális migráció jogilag szabályozott kezelésére irányuló európai törekvésekkel. A kormány nevében kérem a megerõsítésre vonatkozó H/2868. számú határozati javaslat, illetve a kihirdetésre beterjesztett T/2886-os számú törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage