Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Augusztus 15-én Kárpátalján a szolyvai emlékparkban nagy tömegek részvételével megemlékeztek a világháborút követõ brutális szovjet megtorlás számtalan ártatlan magyar áldozatáról. Csak a szolyvai völgybõl 60 ezer magyart hurcoltak el úgynevezett "málenkij robot"-ra, és közülük 40 ezer nem tért haza. Valahol a Gulág-szigeten, a kényszermunka-táborokban pusztultak el. A szolyvai park egyben tömegsír is, amely több ezer magyarnak ad végsõ nyughelyet. Az áldozatok hozzátartozóinak fájdalma ma is eleven, az Brtelmetlen és érthetetlen pusztítást, szörnyû tragédiájukat nem tudják elfelejteni.

A méltó megemlékezés, sorsok átérzése, a velük való azonosulás talán segíthet elviselniük az elviselhetetlent. A szolyvai emlékünnepségre határokon kívülrõl is sokan érkeztek. Itt volt a világ magyarságának számos ismert képviselõje is. A harmadik református világtalálkozó egyik fontos eseménye volt. A méltóságteljes hangulatot az ön munkatársa, a magyar konzul viselkedése zavarta meg. Méltatlan szereplése általános megdöbbenést keltett.

(15.00)

Az ön ukrajnai konzulja ugyanis kellemetlen, számára veszélyes programnak tarthatta az eseményt, ezért annak átvészelésére törekedett. Esetlenül azon igyekezett, nehogy bármivel is irritálja az ukrán hatóságokat. Mintha a magyar diplomata feladata ma is a külföldnek való tetszés lenne.

Más kérdés, hogy felkészületlensége és - diplomata létére - hiányos diplomáciai érzéke miatt törekvése e téren sem volt sikeres. Konzulja kívülállását hangsúlyozandó, bántóan semmitmondó beszédet tartott, amit azonnal oroszra fordított. Ez már azért is visszatetszést keltett, mert tudomásom szerint az eseménynek - az ukrán közigazgatás vezetõinek kivételével - csupa magyar résztvevõje volt. De õ sem orosz, így számára ez a tolmácsolás irritáló lehetett.

A gyászoló tömegek számára pedig ez több volt tapintatlanságnál, hiszen a konzul tragédiájuk okozójának, a népirtást elkövetett szovjet hatalomnak a hivatalos nyelvén szólalt meg. A résztvevõk azóta is azon gondolkodnak, mitõl lenne sikerágazat a magyar külpolitika. A szolyvai völgytõl légvonalban néhány kilométerre van a Vereckei-hágó, ahova a millecentenáriumot ünneplõket nem engedték be. Önök csendben maradtak, a sértést eltûrték.

Kérdezem tehát az államtitkár úrtól, kit és hogyan képvisel a magyar külpolitika, miként sikeres az önök külpolitikája, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) egyénileg, csoportilag vagy társadalmilag? Milyen instrukciókat kapott az eseményekkel kapcsolatban konzulja, és munkájáért megdicsérte-e? Várom válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage