Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Én is köszönöm, frakcióvezetõ úr. Tisztelt Országgyûlés! A házbizottság ülését azonnal össze fogom hívni. Mielõtt azonban összehívnám, tisztázni szeretném a házbizottság megállapodását. Kérem, hogy addig Lányi Zsolt képviselõ urat keressék elõ, mert a házbizottság ülésén õ vett részt, és ezek szerint nem tájékoztatta frakcióvezetõ urat arról, hogy milyen megállapodás született.

Részletesen ismertetem. Az elsõ körben minden ellenzéki frakció 15 percet beszélhet, és a kormánypárti frakciók az elsõ körben 15 percet, de a második körben a kormánykoalíció frakciói 10 percet. (Torgyán József közbeszól: Tíz-tíz.) Vagyis, amikor minden ellenzéki frakció egyszer megszólal, ezt követõen semmiféle idõkeret nincs a Házban. (Torgyán József közbeszól: Akkor miért szerepel az írásban?) (Koltai Imre közbeszól: Talán el kellene még egyszer olvasni.) Részletesen felolvasom önöknek azt, hogy ezek szerint hogyan alakul egy felszólalási kör.

A házbizottság ajánlása szerint az elsõ körben a frakció nevében elõször felszólaló részére 15-15 perc, a második, illetve harmadik kormánypárti felszólaló részére 10-10 perc áll rendelkezésre, (Kertész István közbeszól: Az elsõ körben.), továbbá az elsõ körben kétperces felszólalásokra nem kerül sor.

Tehát, hogy teljesen érthetõ legyen a tévénézõk és a rádióhallgatók számára is: Magyar Szocialista Párt elsõ felszólalója: 15 perc; Független Kisgazdapárt elsõ felszólalója: 15 perc; Szabad Demokraták Szövetsége, elsõ felszólaló: 15 perc; Kereszténydemokrata Néppárt elsõ felszólalója: 15 perc. A Magyar Szocialista Pártban ezt követõen már második felszólaló van: 10 perc; (Torgyán József közbeszól: Igen, de 20 perc 40 másodpercig beszélt. Közbeszólás a bal oldalról: Figyeljél, Józsi, figyeljél!) Fidesz: 15 perc; SZDSZ: 10 perc; Magyar Demokrata Fórum: 15 perc; Szocialista Párt: 10 perc; MDNP: 15 perc, és ezt követõen az idõkeretnek vége; bárki bármennyit beszélhet.

Tehát a második körben, ha valaki 30 percet beszél, nekem nincsen jogom szót megvonni. Egyébként most sem vontam meg a szót, csak a házbizottság ajánlásának megfelelõen figyelmeztettem a frakcióvezetõ urat a megállapodásra. Amennyiben nem érthetõ ez, (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.) én a házbizottságot most összehívom, de javaslom azt, hogy csütörtökre tegyük. Ha most összehívjuk a házbizottság ülését, akkor tízperces szünetet fogok elrendelni, de kérem, hogy amennyiben lehet, úgy a tévéidõben folytassuk a rendes vitát. (Taps a kormánypártok padsoraiban. Közbeszólás a bal oldalról: Úgy van!)

Ügyrendben megadom a szót dr. Torgyán József úrnak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage