Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm, elnök asszony. Szívesen kezdeném azzal a felszólalásomat, hogy példátlan esetre került sor Gál Zoltán elnöklete alatt, de - sajnálatos módon - ami történt, az nem példátlan, hanem már megszokottá kezdene válni, ha a Független Kisgazdapárt tudomásul venne bármiféle törvénysértést, akár elnöki szintrõl érkezzék is az.

Ugyanis a képviselõk összeférhetetlenségérõl szóló Bihari-féle elõterjesztés tárgyalása kapcsán a független kisgazdapárti felszólalásra Bauer Tamás képviselõ úr reagált, mindjárt hozzá kell tennem: dilettáns, oda nem illõ módon. Arról már nem is kívánok beszélni, hogy ráadásul ez az egész felszólalás ez egy rágalmazó felszólalás volt. Amikor is többen a Független Kisgazdapártból megnyomtuk a kétperces reagálás gombját, amint Gyimóthy képviselõtársunk arról tájékoztatott, õ nyomban Bauer képviselõ úr felállása után, hiszen ismerte képviselõtársunknak a Kisgazdapárttal kapcsolatos - idézõjelben mondom: "tárgyilagos", ugye ez iróniával értendõ - észrevételeit; sajnálatos módon akkor a Házelnök úr amellett, hogy látta a kétperces felszólalásokat, a Házba nem illõ módon, mondhatni belügyminiszteri stílussal utasított el minket a felszólalást illetõen, és egy olyan helyzetet teremtett ezzel, hogy a Független Kisgazdapártra a televízió nyilvánossága elõtt elhangzó rágalmazásra mi ne tudjunk reagálni.

Most már hiába fogok azzal kapcsolatban nyilatkozni, hogy Bauer képviselõ úrnak a kijelentései mely részükben valótlanok, mely részükben rágalmazóak, hogyha már nincs meg a kontaktus.

Tehát mi úgy gondoljuk, hogy ez egy szándékos eljárás a Független Kisgazdapárttal szemben, ezért a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja nevében az ország nyilvánossága - mármint a lehetséges, a számunkra lehetséges nyilvánossága, tehát a rádió nyilvánossága elõtt - bejelentem, hogy mi a Házelnök úr eljárását méltatlannak tartjuk a Házhoz, ez elfogult, indulatból való vezetése a Háznak. Olyan módon nyilatkozott meg a Házelnök úr, amely egyértelmûvé teszi, hogy számára egy nehezen viselhetõ, elviselhetõ teher a Házelnöki tisztségnek a betöltése, ezért a Független Kisgazdapárt bejelenti, hogy mi kérni fogjuk, hogy a Házelnök úr magatartását a Ház vizsgálja felül és kérjük az MSZP-frakciót, hogy hívja vissza a Házelnök urat, miután ... (A mikrofont kikapcsolják.)

(17.20)

Elnézést kérek, nekem ez az ügyrendi javaslatom. Miután a Házelnök Ír egész egyszerûen a Ház vezetésének tárgyilagos követelményrendszerét nem tudja betartani. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage