Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A közbeszerzési törvény a közélet és a piaci viszonyok tisztaságának biztosítása céljából kötelezõ rendelkezéseket tartalmaz a közbeszerzésekre vonatkozó pályázati eljárásokra.

A Formula-1 Magyar Nagydíj megszervezése és lebonyolítása céljára Dunai Imre - akkor még pozícióban lévõ - miniszter sajtónyilatkozata szerint a kormány 100 millió forintot az Idegenforgalmi Alapból, 320 millió forintot pedig a gazdaságfejlesztési célelõirányzat forrásaiból, így összesen 420 millió forintot biztosított az állami költségvetésbõl.

Az összeg felhasználására - a Hungaroring Rt.-n keresztül - a rendezvényt lebonyolító Ostermann Formula-1 Kft. kapott lehetõséget. Az Ostermann Formula-1 Kft. azonban egy másik országosan figyelemre méltó esemény megszervezésére is megbízást kapott, nevezetesen a szuperkoncert megszervezésére. Az Ipari és Kereskedelmi, valamint a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium 180 millió forintot elõlegezett meg ennek a magánvállalkozásnak a számára.

A két rendezvény céljára az adófizetõk pénzébõl összesen 600 millió forint került a Hungaroring Rt.-n, illetõleg a Formula-1 Kft.-n keresztül felhasználásra.

A Hungaroring Sport Rt. még a pályáztatási eljárás meghirdetése elõtt szerzõdést kötött az Ostermann Formula-1 Kft.-vel, így a közbeszerzési törvény szabályai szerint a pályáztatás, versenyeztetés formálissá vált. A kft. az így biztosított monopolhelyzete miatt nyugodtan várhatta a pályázat értékelését, annál is inkább, mivel az eljárás meghívásos volt.

Ismeretes azonban, hogy a törvény 65. §-ának (1) bekezdése b) pontja szerint ilyen esetben legalább öt ajánlattételre alkalmas ajánlattevõnek kell lennie, továbbá az, hogy a meghívásos eljárás esetén a c) pont alapján az e törvény VIII. számú mellékletében meghatározott minta szerinti hirdetmény útján való közzétételt kötelezõvé teszi.

Ezzel szemben nincs tudomásunk arról, hogy voltak-e további pályázók, az viszont tény, hogy a hirdetményi közzétételre nem került sor. A közbeszerzési törvény szabályainak megsértése jelentõs mértékben megnehezíti a költségvetésbõl biztosított összeg felhasználásának ellenõrzését, ezért meg kell vizsgálni a Hungaroring Sport Rt. és az Ostermann Formula-1 Kft. közötti (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) jogviszony létrejöttét... Befejezem elnök asszony a mondatot. ...figyelemmel arra, hogy ez a kft. kapott megbízást a szuperkoncert rendezésére is, mert ezzel összefüggésben sem... (Az elnök kikapcsolja Torgyán József mikrofonját. Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage