Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Azt hiszem, folytathatom azt a válaszadást, amit a képviselõ úr által Ócsa területére és a területért történõ aggódó kérdésében már az elõzõekben felvetett.

Szeretném elmondani a tisztelt képviselõ úrnak, hogy jelentõs feladatai vannak ebben a kérdéskörben - fõleg ami a kommunális hulladékok illegális elhelyezését illeti - az önkormányzatoknak is. De szeretném elmondani, hogy az ócsai tájvédelmi körzetben kijelölt szemétlerakóhely ma nincsen, és azt gondolom, hogy az illegális hulladéklerakás is elenyészõ. Bár a terület tisztán tartása a tulajdonos, a kommunális szemétgyûjtés szervezése az önkormányzat feladata, az ócsai tájvédelmi körzetben a Budapesti Természetvédelmi Igazgatóság is rendszeresen gyûjt és gyûjteti a szemetet.

Megjegyzem, hogy Ócsán található egy elhagyott kavicsbánya, amely területére rendszeresen helyeznek el építési törmeléket; sajnálatos, de elõfordul, hogy ezt a lakosság illegális hulladék-lerakóhelyként is használja. A helyi körülményeket illetõen - úgy gondolom, hogy - jelentõs feladata van az önkormányzatnak, hiszen a tulajdonosi, gazdai és a hatósági funkciónak az ellátása is az önkormányzat feladata.

Tekintettel arra, hogy a képviselõ úr kérdése alapvetõen arra vonatkozott, hogy a minisztérium mit tesz, elmondhatom azt, hogy a tárca részt vett az 1996. július 16-án megjelent BM, KTM együttes rendelet megalkotásában, ami a települési szilárd hulladékok elhelyezésére vonatkozott. A tárca kezdeményezte továbbá a Btk.-nak a módosítását is.

Azt gondolom, hogy a jogszabályi keretek adottak, ezen túlmenõen az illegális hulladéklerakás megakadályozására az önkormányzatoknak, szakmai, társadalmi szervezeteknek és azt gondolom, hogy az egyes állampolgároknak is feladataik vannak. Mi tehetünk közösen többet azért, hogy a közgondolkodás megváltozzon, és valamennyien emberi környezetet alakítsunk ki magunk körül. Köszönöm tisztelt képviselõtársaim megtisztelõ figyelmét. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage