Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Talán mûfajban szokatlan, mert eddig támogató vélemények szoktak elõször elhangzani, én mégis úgy éreztem, hogy szólnom kell, mert Kósa Lajos indítványa - fideszes képviselõtársam indítványa, sajnálom, hogy nincsen jelen -, ami a 108- 110. sorszámig terjed, azt tartalmazza, hogy a kormány elõterjesztésével szemben az osztaléktípusú adók az elõzõ évi vagy a csökkentett mértékben kerüljenek kivetésre. Ez a Varga Mihály képviselõtársam által az általános vita keretében elmondott gondolatmenetbe gyökeresen illeszkedik, ami arról szól, hogy az õ véleményük szerint a vállalkozók, vállalkozások adóterhelése jelentõsen nem csökken, sõt úgy fogalmaztak, hogy nem is csökkent. Nem érzik a gazdaságélénkítés ilyen vonatkozású lépéseit. Ez merõben nem felel meg a tényállásnak, nem felel meg az elõttünk lévõ törvénytervezetnek, hiszen õk eltekintenek attól, hogy nemcsak az osztalékadó-mértékek változásáról van szó, hanem összefüggésében kell nézni az egységes társasági adót, a kiegészítõ osztalékadót és az új típusú osztalékadót is.

1996-ban 23 százalékos kiegészítõ osztalékadót kell fizetni, és az ezek után felvett osztalék után még a 10 százalékos osztalékot is az osztalék jogosultjának be kell fizetni. Az összes adóterhelése tehát körülbelül 33 százalékos, 30-33 százalékra tehetõ. Ezzel szemben van a kormány elõterjesztésében az a javaslat, hogy az osztalék típusú adó, ami csak a magánszemély termelésbõl való kivonása esetén érvényesüljön, csak 20 százalékos mértékben alakuljon ki, illetve, hogyha rendkívül magas mértékû osztalékot vesznek ki a gazdaságból, akkor 27 százalék. Ezt összevetve, hogyha az eddigi 33 százalékkal szemben 20, illetve 27 százalék van, mindkét kategóriában az adóteher csökkentésérõl kell beszélni.

(19.50)

Az pedig önmagában, hogy a 27 százalékos adó esetleg társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséggel is érintett lesz, az még a törvényalkotás elõtt lévõ téma egyrészrõl, másrészrõl pedig a jogalkotó egyértelmû szándéka az, hogy a különbözõ formában kivehetõ jövedelmeket lehetõleg egységes adóteherrel sújtsa, ezáltal az átjárásnak az érdemét, tartalmi feltételét lehetõ mértékben csökkentse.

Ezért úgy gondolom, hogy ez a módosító javaslat igazából nem felel meg annak a célnak, nem felel meg annak a szándéknak, amit a kormány vall, és nem igazán felel meg annak a szándéknak sem - illetve eltúlzottan felel meg -, amit a Fidesz az általános vita keretében elmondott.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage