Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban örvendetes az a konszenzus, amelynek eredményeként elõttünk van ez a módosító indítvány, képviselõtársaim önálló indítványa. Én bízom benne, hogy bár valóban nem mindennapos az, hogy ellenzéki képviselõk indítványát szavazza meg a parlament, de viszont az sem lesz mindennapos, hogy eleve az ellenzéki képviselõk javaslata már az esélytelenség nyugalmával kerül ide a parlament elé. Bízom benne, hogy ez a gyakorlat, illetve ez a példa ragadós lesz adott esetben, amelynek ma itt tanúi lehetünk.

A javaslat elfogadásával egyébként törvényi szintû szabályozás születik az állatviadalok tilalmáról, veszélyes ebek tartásáról, amely valóban a közrend, ezen belül pedig a személy- és vagyonbiztonság védelmét szolgálja, és lehetõséget teremt egy határozott, egyértelmû és szigorú állami fellépésre. Ahogy képviselõnõ is kitért rá, valóban módosító indítványok során is a Belügyminisztérium szakmai támogatást nyújtott és javaslatokat tett.

(18.40)

Ezek a javaslatok elsõsorban az államigazgatási eljárás általános szabályaitól való eltérésre, a szakhatósági közremûködésre, a személyes adatok védelmére vonatkoztak. A javaslatok kidolgozása során kinológus szakértõk közremûködését is igénybe vettük. Áttekintettük a kérdéskörre vonatkozó nemzetközi szabályozást, és a hazai jogrendszerbe javasoltuk átvenni az egyedi ügyekben veszélyessé nyilvánítás jogintézményét. Megemlíteném még, hogy az Igazságügyi Minisztérium szakértõi pedig a törvény megsértõivel szemben alkalmazandó büntetõjogi szankciók kidolgozásához nyújtottak segítséget. Úgy vélem - megint csak kapcsolódva képviselõnõ véleményéhez -, hogy egyrészt a kormányrendelet, másrészt pedig a megalkotásra váró állatvédelmi törvény még tisztázhatja azokat a problémákat, amelyek most ezen javaslat során felvetõdtek.

Így mindezek alapján kérem, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatokkal pontosított és kiegészített törvényjavaslatot a Ház fogadja el. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage