Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság 1993. január 13-án sok más országgal egyetemben aláírta Párizsban a vegyifegyver-tilalmi egyezményt. A szükséges tárcaközi egyeztetéseket követõen a kormány egyetértett azzal, hogy a Magyar Köztársaság megerõsítse a vegyi fegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítésérõl szóló egyezményt, valamint rendelkezett arról, hogy az errõl országgyûlési határozati javaslatot benyújtsa az Országgyûlésnek.

Mint az országgyûlési határozati javaslathoz csatolt indoklásból is kitûnik, az egyezmény a 65. ratifikációs okmány letétbe helyezését követõ 180 nap múltával lép életbe. A mai szavazásnak az ad jelentõséget, hogy eddig 64 ország helyezte letétbe megerõsítõ dokumentumát. Az európai integrációs partnereink számos alkalommal kifejezésre juttatták azon elvárásukat, hogy e kérdésben elfoglalandó közös európai álláspont érdekében az egyezményt Magyarország is ratifikálja. Erre vonatkozóan már többször írásban és szóban egyaránt egyértelmû kötelezettséget vállaltunk. Az egyezményt eddig az Európai Unió csaknem valamennyi országa és szinte valamennyi társult ország - köztük szomszédaink - már ratifikálták.

Tisztelt Országgyûlés! Mint az ismeretes, Magyarország nem rendelkezik vegyi fegyverrel, ratifikálásunkkal ugyanakkor kifejezésre juttathatjuk, hogy egyetértünk az Európai Unió ezzel kapcsolatos politikájával. Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a vegyifegyver- tilalmi egyezmény magyar részrõl történõ ratifikálásával járuljon hozzá a non-proliferációs rezsim megerõsítéséhez. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage