Farkas Imre Tartalom Elõzõ Következõ

FARKAS IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! Bár a jelenlévõk többsége - azt hiszem - ismeri álláspontomat a témában, mégis szükségesnek tartom ezek elmondását, hiszen általam nagyon fontosnak tartott témáról van szó. Szükségesnek tartom ezeket az érszrevételeket rögzíteni.

Göndör István képviselõtársammal módosító javaslatot adtunk be a tövényjavaslat 8. §-ához. Javasoltuk, hogy annak (6) bekezdését töröljék el. Valójában, nem az volt a kezdeményezésünk igazi lényege, hogy ez a bekezdés teljesen tûnjön el, hanem úgy gondoltuk, hogy itt bizonyos tekintetben pontosításra van szükség, és az általános vitában ezt a megoldást választottuk.

Kifogásunk a (6) bekezdésnek a következõ részére vonatkozik. A (6) bekezdés kimondja, "hogyha a biztosítottnak a keresete a minimális bérnél kevesebb, akkor a biztosítási idõ is csak az arányos idõtartamra vehetõ figyelembe szolgálati idõként." Bizonyos esetekben ezt az álláspontot elfogadhatatlannak tartjuk. Értem ezalatt a teljes munkaidõben dolgozó, teljesítménybérben foglalkoztatottak azon körét, akik 100 százalék alatt teljesítenek.

Meggyõzõdésem és gyakorlati tapasztalatom van rá, hogy ez nem ritka eset. A külföldi tulajdonosok többsége ugyanis elõszeretettel alkalmazza a magas teljesítmény követelményrendszert. Okait most nem boncolnám, hogy itt valóban arról van-e szó, hogy termelékenységi probléma van, vagy az, hogy a normarendszert ily módon alakították át, ennek ma nincs jelentõsége. De tény, és azt hiszem, ezt mindanyian elismerhetjük, hogy feltételezhetõen, nem mindig a dolgozónak a hibája, ha alul teljesít.

Mi következik be ebben az esetben, ha mondjuk, hogy 70, 80 vagy 90 százalékos teljesítményszintet ér el a dolgozó? Ekkor a 8 órás munkaidõ ellenére, a minimálbérnél kisebb összeget keres. Valójában a bérrendszer megfelel a minimálbérnek, de éppen a teljesítményszint miatt a dolgozó mégis a minimálbérnél kevesebb összeghez jut.

Mi történne, ha a törvénynek ezt a részét alkalmaznák? Három elemet említenék, amiért - véleményem szerint - hátrányosan érintené ez a dolgozót. Az egyik egy korábbi törvényünk, amikor gyakorlatilag felemeltük a nyugdíj- korhatárt, tehát 62 évig kell dolgozni valakinek. A másik, hogy a dolgozó alacsony jövedelmû, s az alacsony jövedelme miatt, a nyugdíjnál rendkívül alacsony nyugdíjellátásra számíthat majd. A harmadik elem, ami a mostani javaslathoz kapcsolódik, hogy kevés szolgálati idõvel fog rendelkezni, hiába tölt 8 órát a munkahelyén, kevesebb lesz a szolgálati ideje. Mivel nem gyûlik össze a szolgálati ideje, nem tud korábban nyugdíjba menni, illetve, amikor nyugdíjba megy is, megint kisebb ellátásban fog részesülni.

Ezért tehát azt javasoljuk - és úgy tudom, hogy ebben a kérdésben van is fogadókészség az elõterjesztõ részérõl -, hogy a teljes munkaidõben dolgozók esetére ne vonatkozzon ez az elõírás, és akkor a többi tekintetben a (6) bekezdéssel kapcsolatban különösebb kifogásunk nincs.

Én azt kérem a bizottságoktól, hogy az általunk benyújtott kapcsolódó módosító javaslatokat e tekintetben támogassák. Köszönöm. (Taps a kormánypárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage