Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Ügyrendi észrevételeket megelõzendõ, szeretném felhívni a figyelmüket, hogy ismét szembetalálkoztunk egy olyan házszabályi problémával, amely egyre gyakrabban merül fel mostanában.

Az úgynevezett elsõ körös felszólalásoknak az idõtartamát a Házszabály nem szabályozza, nincs a Házszabálynak olyan rendelkezésre, amelybõl erre vonatkozó szabályozás levezethetõ lenne. Az egyes felszólalók idõkerete a házbizottság konszenzusán alapul.

A levezetõ elnöknek nincs más lehetõsége, mint újra és újra ismételten felhívni a házbizottságban létrejött konszenzusra a felszólaló képviselõk figyelmét. A Házszabály alapján végrehajtható szankció csupán a frakciók teljes idõkeretére vonatkozik. A teljes idõkeret kitöltése után a levezetõ elnöknek joga, sõt, kötelessége megszakítani és elvenni a szót a felszólaló képviselõktõl.

A Független Kisgazdapárt több képviselõje nem jelentkezett elõzetesen felszólalásra, így tulajdonképpen már ennek alapján számítani lehetett arra, hogy a frakcióvezetõ úr túl fogja lépni az idõkeretét. A megoldást a házbizottságnak, illetve az alkotmányügyi bizottságnak kell ebben a kérdésben megtalálnia.

Lamperth Mónika.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage