Rózsa Edit Tartalom Elõzõ Következõ

RÓZSA EDIT (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Egy olyan törvényjavaslathoz kérjük a tisztelt Országgyûlés támogatását, amelynek célja, hogy lehetõvé tegye az állampolgárok számára, hogy személyi jövedelemadójuk 1 százalékával szabadon rendelkezzenek.

Amelynek célja, hogy az állampolgárok maguk dönthessék el, milyen közcélokat támogatnak. Amely lehetõvé teszi, hogy a befizetett adó 1 százalékának a felhasználásáról az állampolgárok személyesen mûködhessenek közre. Amely erõsítheti a civil szervezetek függetlenségét, és amely a politikai, pénzügyi döntéshozási mechanizmust kiiktatja az állampolgárok és a civil szervezetek kapcsolatából.

A törvényjavaslat összhangban van az Országgyûlés 1995 decemberében hozott döntésével. Összhangban van az Országgyûlés két héttel ezelõtt hozott döntésével, amelynek az az értelme, az a célja, hogy ezt a rendelkezést - a személyi jövedelemadóról történõ szabad döntés lehetõségét - már 1997-tõl bevezethesse.

Ahhoz, hogy az állampolgárok valóban szabadon rendelkezhessenek személyi jövedelemadójuk 1 százalékáról, a törvényjavaslatot még ebben az évben el kell fogadni.

A Szabad Demokraták Szövetsége támogatja, hogy ebben az Országgyûlés döntést hozzon, minél elõbb, támogatja azt az elképzelést, azt a megoldást is, ha amennyiben a kormány múlt heti döntését megváltoztatja, és újra be kívánja nyújtani az erre vonatkozó, ezt célzó törvényjavaslatot, ezt mindenképpen támogatni szeretnénk. A korrektséghez hozzátartozik, hogy az általunk benyújtott törvényjavaslatot több szocialista képviselõtársunk is támogatja.

Tisztelt Országgyûlés! Ahhoz tehát, hogy a '95 decemberében hozott döntésünket megvalósíthassuk, hogy az hatályba léphessen, kérjük, hogy törvényjavaslatunkat szíveskedjenek napirendre tûzni, megtárgyalni, és még az idén ebben döntést hozni! Köszönöm figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage