Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Csapody Képviselõtársam! Én úgy érzem, hogy ez a napirend elõtti nem igazán a Házszabállyal összeillõ volt, hiszen a Magyar Távirati Irodáról szóló törvényjavaslatot, illetve a nemzeti hírügynökségrõl szóló törvényjavaslatot napirenden tartotta a Ház, és napirenden van, e hét napirendjén. Én úgy érzem, hogy a Házszabálytól idegen az, hogy a napirenden lévõ ügyben napirend elõtti hozzászólást tegyünk a parlamentben.

De ha már napirend elõttire szó került, akkor vissza kell utalnom a múlt heti napirend elõtti hozzászólására, képviselõtársam, amikor tudatosan összemosott egy kinevezést, egy átmeneti helyzetet azzal, ami a médiatörvényben van, illetve a nemzeti hírügynökségrõl szóló törvényben van. A nemzeti hírügynökségrõl szóló törvényjavaslat, megismétlem, olyan garanciális elemeket épített a nemzeti hírügynökség elnökének kinevezési folyamatába, amely bizony az egyensúlyokat - a fékeket és egyensúlyokat, ahogy Avarkeszi államtitkár úr elmondta az expozéjában - tartalmazza. Ez pedig arról szólna, hogy pályázni kell az elnöknek, a pályázatot kettõ plusz két párt egyetértése esetén lehet eredményesnek nyilvánítani. Ebben a miniszterelnöknek a kinevezési jogköre gyakorlatilag korlátozott, hisz a köztársaság elnökének a kezében van a kinevezési jogkör, és a konszenzuson alapszik az elnök kinevezése.

Az, hogy az átmenetet, hogyan kívánja kezelni a kormányzat, az egy másik ügy. Senkit nem zár ki az átmenet kezelése az alól, hogy pályázhasson a jelenlegi elnök, az átmenetet vezénylõ bármelyik személyiség, illetve más, külsõ pályázók is megjelenhetnek ebben a rendszerben, és végül is konszenzuson, a médiatörvény szellemében történõ konszenzuson kell alapulni a kinevezésnek, hisz máshogy nem lehet elérni a tanácsadó testületben eredményt. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage