Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! A benyújtott két javaslattal szeretnénk lehetõséget adni a villamosenergia-ellátás tartós nemzeti felügyeletére.

Meggyõzõdésünk, hogy az MVM ilyen irányú megjelölésével, ahogy a nemzetgazdaság mûködõképességének szempontjából jelentõs gazdasági társaság körében meg lett határozva, ez nem elfogadható, mindenképpen ki kell emelni az Ovit és a Paksi Atomerõmû jövõbeni lehetõségeit ebben, és megteremteni azt, hogy a nemzeti ellenõrzés itt egyértelmû és világos legyen.

Az atomenergia-törvény tárgyalásánál is kidomborodott ez a kérdés, hogy milyen nagy jelentõségû ennek a magyar villamosenergia-ellátás szempontjából meghatározó erõmûnek a sorsa, illetve tulajdoni helyzete. Ugyanígy a villamos-elosztó rendszernek a helyzete is ugyanilyen stratégiai fontosságú országunk szempontjából.

Egy olyan területet, amely az ország minden pillanatát érinti, magával a villamosenergia-ellátással, nem szolgáltathatjuk ki olyan tulajdonosi bizonytalanságoknak, mint amilyen a privatizáció területén sajnos elõfordulhat. Ezért változatlanul fönntartjuk indítványunkat, hogy célozzuk meg a 90 százalékos állami tulajdoni aránynak a megõrzését.

Erre ma még lehetõsége van az Országgyûlésnek, ezért kérem képviselõtársaimat, hogy tegyék lehetõvé ennek a törvénynek a tárgyalásán keresztül, hogy errõl ismét vitát nyithassunk, és meg tudjunk állapodni egy olyan konszenzusban, amely lehetõvé teszi, hogy ezen alapvetõ energiaszektor megfelelõ nemzeti ellenõrzés alatt maradjon. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage