Kaszás Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

KASZÁS TIBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Egyike vagyok a benyújtott határozattervezet aláíróinak, és nagy örömömre szolgál, hogy kezdeményezésünk az Országgyûlés plenáris ülése elé került, így sokoldalú megítélést és reményeim szerint támogatást és elfogadást nyer.

Elõterjesztésünk azt a célt kívánja szolgálni, hogy a Magyar Köztársaság, mindenekelõtt a kormány kapjon olyan széles nyilvánosságot felölelõ országgyûlési instrukciót, amely elindítva egy tevékenységi sorozatot, országunkat azon államok közé emeli, amelyek azonosan vélekednek a polgári lakosságok, benne asszonyokat és gyerekeket, valamint idõseket súlyosan veszélyeztetõ gyalogsági aknák teljes körû és általános betiltásáról.

Úgy vélem, képviselõtársaim elõtt nem szükséges részletesen bizonyítani, hogy a XX. század, benne a második világháború, de a legutóbbi, mindannyiunk által ismert és elítélt boszniai polgárháború során a különféle gyártású és aljas indíttatással elásott és elszórt gyalogsági aknák hány áldozatot követeltek elsõsorban a helyi lakosságtól, de a mai napig is veszélyeztetik a béke biztosításán IFOR- katonákat is.

Indítványunk és reményeink szerint elfogadásra kerülõ parlamenti határozat olyan idõben születik meg, amikor nemzetközi méretû kezdeményezések sora kívánja elõsegíteni és támogatni vagy legalábbis valamilyen mértékben és módon gátat szabni, szabályok közé szorítani egy egyébként igen olcsó, de rendkívüli módon elterjedt védelmi eszköz gyártását, eladását, terjesztését, fejlesztését és mindenekelõtt alkalmazására.

Mint az Országgyûlés honvédelmi bizottságának a tagj tudatában vagyok annak is, hogy ez a harci eszköz milyen, és mekkora helyet foglal el a magyar fegyveres erõk védelmi rendszereiben, haditechnikai eszköztárában. Az is nyilvánvaló a számomra, hogy a kezdeményezés realitása és értéke csak regionális méretekben, szomszédainkkal egyetemleges elhatározottsággal bír értelemmel. Ugyanakkor annak is tudatában vagyok, hogy egy hatékony, a genfi egyezményen is túlmutató nemzetközi határozat és döntés erre is jelentõs hatást gyakorolhat.

Az elõterjesztõk nevében az Országgyûlés fórumán is szeretném megköszönni mindazok közremûködését, akik a Külügy-, a Honvédelmi és a Belügyminisztérium állományában felelõs beosztásban tevékenykednek, tapasztalataikkal, szakértelmükkel és nemzetközi kitekintésükkel konstruktív és elõremutató módon vettek részt az elõterjesztéssel kapcsolatos szakmai és bizottsági vitákban, és segítettek a határozati javaslat oly módon történõ megfogalmazásában, amely az önálló indítványhoz kapcsolódóan képviselõtársaim elõtt fekszik.

A határozattervezet nemcsak összhangban van a nemzetközi törekvésekkel, hanem - ami a realizálás valószínûségét jelentõsen növeli - bizonyos szempontból csak megerõsíti a kormány és a Honvédelmi Minisztérium ez irányú törekvéseit, hiszen anélkül, hogy a genfi 2. számú módosított jegyzõkönyvet a parlament megerõsítette volna, már folyamatban van több tízezer, régi mintájú magyar gyalogsági akna megsemmisítése.

E gondolatok elmondásával szerettem volna hozzájárulni az Országgyûlés plenáris vitájához, arra buzdítva képviselõtársaimat, hogy az elõterjesztést támogassák, és a határozattervezetet emeljék határozattá. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage