Lõvey László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! November 5-én elfogadtuk az állam- és közbiztonságról szóló, 1996. évi CVIII. számú törvényt, amely állami feladatként rendelkezik a veszélyes állatok, konkrétan veszélyes kutyafajták elleni védekezésrõl, és ennek keretében kormányrendelet megalkotását rendeli. Hazánkban jelenleg nincsen szabályozva a gazdasági haszonszerzésbõl tenyésztett fajták köre, és nincsenek jogszabályban rögzített fajtai leírások, sztenderdek sem.

A tartós és a tulajdonos és tulajdon közötti kapcsolat kétséget kizáróan igazoló egyedi megjelölés módjának törvényi szabályozása (Sic!) is hiányos, ugyanis a jelenleg hatályos állattenyésztési törvény kizárólag a gazdasági haszonállatokkal foglalkozik. A kormányrendelet által veszélyessé minõsített fajtákra és egyedekre szigorított tenyésztési és tartási eljárások fognak vonatkozni. Ezért a törvény alapján készülõ kormányrendelet életbelépésének idejére kívánatos a hivatkozott állatfajok, fajták, azok törzskönyvezési és tenyésztési szabályainak, valamint a tartós egyedi megjelölés módjának jogszabályban történõ meghatározása.

Az elmondottakat célzó, elõttünk fekvõ törvényjavaslat kivételes és sürgõs tárgyalása - az úgynevezett pitbull-törvény - az állattenyésztési törvény és a megalkotandó kormányrendelet koherens szabályozást hozó, mielõbbi hatályosulása érdekében szükséges. Arra kérem önöket, tisztelt képviselõtársaim, hogy szavazatukkal támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage