Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Tisztelt Képviselõtársaim! Mint bizonyára észrevették, a benyújtott törvényjavaslatunk néhány technikai változtatástól eltekintve lényegében, ugyanaz, mint amelyet a büntetõ törvénykönyv szigorítására vonatkozóan néhány héttel ezelõtt a tisztelt Házhoz benyújtottunk. Önök joggal kérdezhetik, hogy miért nyújtjuk be újra ezt a javaslatot, hiszen bizonyára arra is emlékeznek, hogy itt a tisztelt Ház elõtt, annak ellenére, hogy a kormány elsõ pillanattól kezdve ellenezte a törvényjavaslat tárgyalását, közel száz kormánypárti képviselõ átszavazásával, támogatásával elkezdte a tisztelt Ház ennek a törvényjavaslatnak a tárgyalását.

Közben ugyanis az történt, hogy a tárgyalás ugyan elkezdõdött, az általános vita lefolyt, mégsem juthatott el végszavazásig ez a törvényjavaslat, tekintettel arra, hogy a Ház történetében eddig példátlan módon, egy lényegében ügyrendi jellegû szavazás során, a részletes vitára bocsátás során a tisztelt Ház mintegy észrevétlenül leszavazta a törvényjavaslat további folytatását.

Hangsúlyozom, hat év óta nem volt példa, hogy a részletes vitára bocsátás során végezzenek ki egy törvényjavaslatot. Ez most bekövetkezett. Én úgy gondolom, hogy a tisztelt Háznak egy jelentõs része nem tudatosan szavazott ebben az eljárásban. Azért gondolom, hogy így van, mert volt kormánypárti képviselõ, aki az elmúlt héten megkérdezte tõlem, hogy módosító javaslatot terjeszthet-e elõ ehhez a törvényjavaslathoz, és nagyon meglepõdött, amikor mondtam, hogy ez a törvényjavaslat már nem él.

Úgy vélem, hogy a demokrácia szabályainak az felel meg, ha most újra benyújtjuk ezt a törvényjavaslatot, és módot adunk arra a tisztelt Háznak, hogy vitát követõen, végiggondolva (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), érvek és ellenérvek után, érdemben döntsön a javaslatunkról. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage