Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az elmúlt hetekben folytatott vita rendkívül gazdag volt szakmai és politikai érvekben egyaránt.

A vita során meg lehet azt állapítani, hogy az alapkérdéseket tekintve egy témában lényegében egybecsengõ volt az álláspontja a felszólalóknak, ez pedig az, hogy a fiskális és a monetáris politikát szét kell választani egymástól, és megfelelõ, világos határt kell vonni a kettõ között.

Ennek a szétválasztásnak a lehetõsége is megteremtõdött az elmúlt években. Megteremtõdött azáltal, hogy a piacgazdaság intézményi rendszere kiépült, hogy ehhez kapcsolódóan és erre építve kialakult a jogi rendszer, amelyik a jogi kereteket biztosítja hozzá, a gazdaság liberalizációja terén elõrehaladást értünk el az elmúlt 6 évben, és a külsõ-belsõ gazdasági egyensúly az elmúlt 24 hónapban érezhetõen javult a magyar gazdaságban.

Az ebben a kérdésben való többé-kevésbé egyetértõ álláspontok mellett igen sok olyan aggály hangzott el, amelyek mind figyelemreméltóak és amelyek mindenféleképpen megérdemlik azt, hogy legalább a zárszóban néhány szóval visszatérjek rá.

Ezek közé tartozik az a fölvetés, amit a KDNP részérõl Csépe Béla képviselõ úr fogalmazott meg, amelyik azt tartalmazta, hogy ne egyszerre történjen az áttérés a nulla kamatozású adósság átalakítására, hanem egy fokozatos, lépcsõzetes módon. Az érvei arról szóltak, hogy a makrogazdasági egyensúllyal ez nincs összhangban, hogyha egyszerre lépünk át és az inflációellenes politikánkkal sem.

Szeretném emlékeztetni a tisztelt képviselõket, hogy rendelkezésre bocsátottunk egy írásos anyagot a vitához annak idején. Ez az írásos anyag elszámol a pénzügyi kihatásokról is, és ez az írásos anyag - véleményem szerint - elég jól bizonyítja azt, hogy az egyenleget nem érinti - egy 0,1 százalékos mértékben, ami igazán majdnem hogy elhanyagolható -, és a kamatkiadások növekedésével, amely kétségtelenül fennáll, szemben áll a Magyar Nemzeti Bank nyereségének a növekedése, tehát egészében véve így kiegyenlítõdik a hatás. Mindezek alapján mi úgy véljük, hogy a fokozatos áttérés egy tisztázatlanságot tartana fenn, és ezért szükségesnek tartjuk továbbra is azt, hogy egyszerre történjen az átalakítás.

(18.20)

Torgyán képviselõ úr fölvetette azt, hogy szükség volna, mielõtt erre a lépésre sor kerül, a Magyar Nemzeti Bank átvilágítására. Természetesen a Magyar Nemzeti Bank egy megfelelõ kontroll alatt mûködik. Az átvilágítást pontosan meg kellene határozni, hogy mit kell ezalatt érteni. Egy rendkívül bonyolult intézmény a Magyar Nemzeti Bank. Egy teljes, komplett átvilágítás, azt gondolom, hogy igen hosszú idõt venne igénybe.

De szeretném emlékeztetni a képviselõket arra, hogy nemzetközi audit készül a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásáról. Ezt a világ hat legnagyobb auditor vállalatának egyike ellenjegyzi. Az Állami Számvevõszék kontrollálja a bank és a költségvetés közötti elszámolásokat, ez minden költségvetés kapcsán megtörténik. És van egy felügyelõbizottsága a Magyar Nemzeti Banknak, amelyet a parlament választott meg. Ebbõl következõen azt gondolom, hogy enélkül, a külön átvilágítás nélkül is meghozható a szükséges határozat és döntés.

Arra is szeretném felhívni a figyelmet, ami szintén elhangzott Torgyán képviselõ úr felvetésében, hogy összhang van a hitelintézeti törvény, az értékpapírtörvény, a felügyeletrõl szóló törvény és a Nemzeti Bankról szóló törvény között.

Több képviselõ, így Hidasi képviselõ úr is fölvetette azt a kérdést, hogy a Nemzeti Bank függetlenségét hogyan kell értelmezni. Én egyetértek azzal a megközelítéssel, amelyik azt tartalmazza, hogy a fiskális nyûgtõl kell a Nemzeti Banknak megszabadulni, nem pedig valamifajta olyan helyzetet teremteni, amiben mindent, mindenkor megtehet. Ilyen szándék nincs is.

A változások tartalmaznak olyan elemeket, amelyek a kontrollt erõsítik. Így például a Jegybank Tanácsnak a külsõ tagjai - számukat tekintve - nagyobb számban lesznek, mint a nemzeti banki belsõ tagok, tehát egyfajta szigorúbb kontroll tud érvényesülni. És felhívom a figyelmet egy rendkívül kemény szakaszára ennek a törvénytervezetnek, amely az összeférhetetlenség kérdéseit tartalmazza. Mindezek alapján tisztelettel kérem a képviselõket arra, hogy támogassák és szavazzák meg a törvényjavaslatot! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage