Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Most tehát a kormány által támogatott módosító javaslatokról határozunk. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja a kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ indítvány elfogadását. A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ.

Tisztelt Országgyûlés! Kérdezem, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 248 igen szavazattal, 33 nem szavazattal, 31 tartózkodás mellett elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk - az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében -, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

A kiegészítõ ajánlás 3. pontjában Csiha András a törvényjavaslat 1. §-ában a törvény 10. § (2) bekezdése módosítását kezdeményezi. Javaslata szerint az általános szabálytól eltérni csak alacsonyabb rendû, mértékû tartalékráta meghatározásával lehet. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 45 igen szavazattal, 258 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 5. pontjában Csépe Béla a törvényjavaslat 12. §-ában a törvény 39. §-a módosításával azt indítványozza, hogy a Magyar Nemzeti Bank, a hitelintézetek és a posta pénztárai korlátozás nélkül, díjjutalék- és költségmentesen kötelesek átváltani a pénzérméket, illetõleg bankjegyeket. A gazdasági bizottság támogatja, a költségvetési bizottság nem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 101 igen szavazattal, 204 nem szavazattal, 17 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 21. pontjában K. Csontos Miklós a törvényjavaslat 24. §- ában a törvény 79. §-a (1) bekezdése módosítását kezdeményezi. Ebben javaslatot tesz arra, hogy az MNB véleményezési jogkörét szabályozó rendelkezés maradjon-e. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 46 igen szavazattal, 274 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 13. pontjában lévõ módosító javaslatát Nahimi Péter képviselõ úr jelzi, hogy visszavonja.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal végére értünk. Megkérdezem, hogy van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés? Ilyen jelzés nincs.

Tisztelt Országgyûlés! A záróvitára és a zárószavazásra jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most soron következik a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1996. évi pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3180. számon, az egységes javaslatot pedig T/3180/24. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

A Házszabály 107. §-a (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/3180/27. számon.

(18.30)

Megkérdezem az alkotmányügyi bizottság elnökét, hogy kívánja-e a módosító javaslatokat szóban megindokolni? (Dr. Hack Péter: Nem.) Nem kívánják.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. A záróvitához benyújtott ajánlás két pontból áll, ezért egyenként mindkét pontra megnyitom a vitát.

Az 1. pontban az elõterjesztõ a 10. § elhagyását kezdeményezi. Megkérdezem, hogy kíván-e valaki szólni a vita e szakaszában? Ilyen jelzés nincs. A vita e szakaszát lezárom.

A 2. pontban az elõterjesztõ a 4. melléklet módosítását kezdeményezi. Megkérdezem, hogy kíván-e valaki szólni a vita e szakaszában? Megadom a szót Pusztai Erzsébet képviselõ asszonynak, Magyar Demokrata Néppárt.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage