Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Akik itt maradtak. Sajnálom, hogy külügyminiszter úr nem tudja megvárni a (Közbeszólás a bal oldalon: Ott van.) visszajön. Köszönöm szépen. Tisztelt miniszter úr, akkor önt is megszólítom. Szomorú szívvel kell gratulálnom a kormánynak. Én nagyon örömmel gratulálnék jó szerzõdéshez, jó szavazáshoz. Azért gratulálok, nem egyszerûen az eredmény miatt, hanem azért, mert sikerült valami, amit én nem tudok másnak ítélni, mint egy manõvernek. Azt, hogy az ellenzék úgy szavazott, ahogy szavazott: sajnos, úgy kell értékelnem, hogy a kormány nem törekedett arra, ami szerintem külpolitikában kívánatos, hogy egyetértés legyen, konszenzus legyen. Ezt az elõzmények is alátámasztják, de különösen a mai vita néhány felszólalása.

Nagyon sajnálom, hogy Eörsi képviselõ úr egy jó ügyvédi érvelés végén olyan kitételeket fogalmazott meg, amik nagyon nehézzé tették volna az együttmûködést, és nagyon szomorúnak tartom azt, hogy Kovács miniszter úr a zárófelszólalásában olyan hangnemet ütött meg, amit legfeljebb a késõi órával, a fáradtsággal, az ingerültséggel lehet magyarázni. (Taps, közbeszólás a jobb oldalon: Úgy van!)

A Magyar Demokrata Néppárt tartózkodott a szavazásnál. A tartózkodás nem egy nagyon karakterisztikus álláspont, de számunkra nem volt más lehetõség, nem láttunk más lehetõséget. Ugyanis ennek a vitának és ennek a szavazásnak akaratunk ellenére két eleme volt. Szavazás a szerzõdésrõl, annak a tartalmáról és állásfoglalás arról, ami nincs benne a szerzõdésben, de a mai helyzetben benne van, a román-magyar viszonyról.

Nem szükséges elmondani, az érvek elhangoztak, hogy ezt a szerzõdést nemcsak mi, nemcsak a többi ellenzéki párt, hanem a kormány sem tartotta igazán jónak, és csak egy jó szerzõdés az, amit az ember jó szívvel támogathat, ezen az alapon jöhet létre igazán a megbékélés.

De ennek a szerzõdésnek itt valóban más volt a rezonanciája, más volt a visszhangja, és ez a visszhang volt, ami a Magyar Demokrata Néppártot a tartózkodásra intette. Biztos az, hogy a világ, és különösen Románia figyel erre a szavazásra, és ez volt az, ami kellett hogy befolyásolja azt az üzenetet, amit akartunk adni. És ez az üzenet rendkívül fontos, hogy pozitív legyen, rendkívül fontos az, hogy a román új erõk, akikben bízunk, azok ezt megértsék. Meggyõzõdésem, hogy a szándék megvolt (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) az itt szavazó mindenkiben, az egész ellenzékben, hogy ezt a pozitív üzenetet adja. A Néppárt tartózkodása (Az elnök pohara megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idõ leteltét.) a kormány iránti bizalmatlanságot fejezi ki, és nem a román demokrácia és a romániai demokrácia esélye iránti bizalmatlanságot. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage