Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az MSZP képviselõcsoportja egyhangúlag megszavazta, elfogadta az új alkotmány koncepcióját ugyanúgy, ahogy a másik kormányzó párt, az SZDSZ és annak képviselõi. Különösen örülök annak, hogy két ellenzéki párt, mindketten megfelelõ komolysággal és súllyal vettek részt az alkotmány elõkészítésében - a Fidesz és a Néppárt képviselõi - szintén megszavazták, mégpedig egyöntetûen megszavazták ezt az alkotmánykoncepciót.

Olyan alkotmánykoncepciót szavaztak meg, amelynek az eljárási szabályairól a demokrácia alapvetõ követelményeinek megfelelõen elõzetesen, részletesen megállapodtunk. Egyetlenegy szabályt nem sértettünk meg, illetve nem sértett meg a 25 tagú bizottság a majdnem két éves munkája során. Ebben a koncepcióban kétféle szöveg van. Az egyik szöveg olyan, amit legalább öt párt megszavazott a hatból. A másik szöveg olyan, ami az elõzetes megállapodásunk alapján a hatályos alkotmányból azért került át, mert nem tudtunk megállapodni. Mégpedig akkor állapodtunk meg abban a szabályban is, hogyha nem sikerül ötpárti megállapodásra jutni, akkor a hatályos alkotmány megfelelõ részét vesszük át az alkotmánykoncepcióba, amikor még senki nem tudta, hogy mennyi lesz ez a rész, hogy vajon milyen esély van arra, hogy új koncepcionális elemeket be tudjunk emelni az új alkotmány koncepciójába. Meg kell mondani, hogy túlnyomó többségben vannak azok a részek, amelyek mögött ötpárti támogatás és megállapodás van.

Tehát az eljárási szabályokat, mégpedig a négyötödös többséggel, négyötödös többséggel elfogadott eljárási szabályokat közösen fogadtuk el, korrekten betartottuk, semmit fel nem rúgtunk, egyetlenegy eljárási vétséget, vagy eljárási szabályszegést egyetlenegy képviselõtársunk sem tudott fölhozni sem az elmúlt két év során, sem pedig most, akkor, amikor a nemleges szavazatukat mondták. Erre pedig az a latin régi-régi jogelvi követelmény áll, a pacta sunt servanda elve, vagyis hogyha megállapodnak valamiben a felek, azt kötelesek betartani. (Taps a kormánypárti padsorokban.) Mégpedig úgy, ahogy Kutrucz Katalin képviselõtársam mondotta, függetlenül attól, hogy mi lesz az eredménye, a megállapodás révén és az eljárási szabályok betartása révén a végeredménynek mi lesz a tartalma, mindenki köteles azt elfogadni. Aki ezt az elvet felrúgja, az tulajdonképpen a modern demokrácia alapvetõ elvét rúgja fel, például azzal a követeléssel, hogy elõzetes népszavazást kér valamelyik frakció, hiszen errõl szó sem volt. Szó sem volt. Ez az elõzetes népszavazás intézménye (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) nem szerepel a négyötödös szabályok között, ennek következtében nem azok rúgták föl, vagy nem azok rúgják föl az eljárási szabályokat, akik megszavazták, hanem akik (Dr. Torgyán József: Harminc másodperccel túllépték...) nem (Az elnök pohara megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idõ leteltét.) szavazták meg ezt a törvénykoncepciót. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(18.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage