Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, igen tisztelt elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim!

Én úgy gondolom, hogy az a demokrácia vége lenne, hogyha Bihari Mihály mondaná meg, hogy ki hogy szavazzon ebben a parlamentben, (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.) és ha bárki másként gondolná, mint Bihari Mihály, akkor õ azt mondja, hogy ez a demokrácia színlelése. Szerintem pedig az a demokrácia színlelése, hogy ilyen véleménnyel bárki a parlamentben helyet foglalhat. (Zúgolódás.)

Ami most már e további kérdéseket illeti, igen tisztelt Bihari Mihály és mindazok, akik meg akarják mondani nekünk, hogy mi miként cselekedjünk a parlamentben, nem árt, ha tudják, hogy a jelenlegi jogrendünk szerint a választópolgárok jogosultak egyedül és kizárólag bármilyen pártot a parlamentbe bejuttatni, márpedig az MDNP-t semmilyen választópolgári akarat nem juttatta be a parlamentbe; sõt, engedjék megjegyeznem, hogy a nem jogerõs, de ma meghozott elsõ fokú ítélet szerint MDNP nincs is, mert a bíróság ezt a névviselést nem engedélyezte.

(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária az Országgyûlés alelnöke foglalja

el.)

Én úgy gondolom, hogy önök megdöbbentõ módon a törvénytelenség álláspontjára helyezkedvén, ordítozásokkal, mindenfajta elfogadhatatlan közbekiabálásokkal próbálják a demokráciát eltörölni ebbõl a Házból. De figyelmeztetem önöket arra, amíg a Független Kisgazdapárt itt van ebben a Házban, - márpedig a Független Kisgazdapárt mint történelmi párt itt volt, itt van és itt lesz ebben a pártban -, (Zúgolódás.) addig a demokráciának lesz is védelmezõje. És én visszautasítom azt, hogy akár Hack Péter, akár Bihari Mihály mondja meg, hogy mely szavazat a demokratikus, mely szavazat a szerintük kevésbé demokratikus.

Én úgy gondolom, hogy a demokrácia alapfogalmához hozzátartozik, hogy ne csak az MSZP-nek és az SZDSZ-nek lehessen itt véleménye, hanem adott esetben a Független Kisgazdapártnak is, még akkor is, ha a Független Kisgazdapárt pillanatnyilag nem kormányzó párt, csak lesz kormányzó párt. Köszönöm a türelmüket. (Bekiabálás: Nem is lesz!) (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage