Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Háromperces indokolás ... (Zúgolódás, zajongás.) Kis türelmüket kérem!

A szavazatok megindokolására megadom a szót Szabó Iván frakcióvezetõ úrnak, Magyar Demokrata Néppárt. (Közbeszólás: Visszavonta.) Elnézést, a monitorom nem jelezte, hogy visszavonta.

Megkérdezem, hogy van-e még olyan képviselõcsoport, amelyik nem indokolta, de meg kívánja indokolni szavazatát? Nincs.

(18.10)

Kérem képviselõtársaim, türelmüket. Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az állattenyésztésrõl szóló 1993. évi CXIV. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatairól történõ szavazás. Az elõterjesztést T/3437. számon, a kijelölt mezõgazdasági bizottság ajánlását pedig T/3437/3. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! Most a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés a T/3437/3. számú ajánlás I. fejezete szerint. Ez az ajánlásrész az alkotmányügyi bizottság által benyújtott és a kijelölt bizottság által támogatott két módosító javaslatot tartalmazza.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a mezõgazdasági bizottság T/3437/3. számú ajánlásának I. fejezetében lévõ két módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 335 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a módosító javaslatokat elfogadta.

Bejelentem, hogy az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása értelmében a törvény szövegében a vastag betûvel, szögletes zárójelben jelölt részek és aláhúzások nem szerepelnek, és a módosított új rendelkezéseket idézõjellel kell jelölni. A zárószavazásra csütörtöki ülésünkön kerül sor.

Most soron következik a Magyar Nemzeti Bankról szóló 1991. évi LX. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3171. számon, az egységes javaslatot pedig T/3171/57. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. §-ának (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/3171/59. számon. Kérdezem az alkotmányügyi bizottságot, hogy kívánják- e a javaslatokat szóban is megindokolni? Nem kívánják.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Kezdeményezem a záróvitához benyújtott ajánlás 1-5-ig terjedõ pontjai tárgyalásának összekapcsolását. Ezeket az indítványokat az elõterjesztõ nyújtotta be. Valamennyi, az eddig elfogadott módosító javaslatok ismeretében szükségessé váló jogtechnikai pontosításokat tartalmazza. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a záróvita szerkezetére tett indítványomat elfogadta. Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kíván-e valaki szólni a záróvitában? Senki nem jelzi. Tisztelt Országgyûlés! A záróvitát lezárom.

A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/3171/59. számú ajánlás 1-5-ig pontjai szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 272 igen szavazattal, 20 nem szavazattal, 46 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Az egységes javaslat 27. §-a (6) bekezdése elfogadásához az alkotmány 7. §-ának (2) bekezdése értelmében a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges. Elõször tehát a minõsített többséget igénylõ rendelkezésrõl határozunk, majd azt követõen dönt az Országgyûlés a normaszöveg további részérõl az egyszerû többség szabályai szerint. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az egységes javaslat 27. §-a (6) bekezdését a minõsített többség szabályai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 261 igen szavazattal, 53 nem szavazattal, 33 tartózkodás mellett az egységes javaslat 27. § (6) bekezdését elfogadta.

Most az egységes javaslat egyszerû többséget igénylõ részérõl határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Magyar Nemzeti Bankról szóló 1991. évi LX. számú törvény módosításáról szóló egységes javaslat további részét az imént módosított szöveg szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 257 igen szavazattal, 71 nem szavazattal, 18 tartózkodás mellett az egységes javaslat további részét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most elõször megadom a szót Csépe Béla képviselõ úrnak, aki a Kereszténydemokrata Néppárt frakciójának szavazatát kívánja megindokolni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage