Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Igazán nem szoktam visszaélni azzal a lehetõséggel, hogy a záróvitákban a bizottság álláspontját ismertessem. Most azonban erre szükség van, hiszen a plenáris ülés több mint fél "rán keresztül várta az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását.

A bizottság a tegnapi ülésén a 3174/601. számon elkészült záróvitát elõkészítõ ajánlásában 55 módosító indítványról foglalt állást, ami meglehetõsen nagyszámú indítvány. Ennek az indoka az, hogy nagy számban voltak elfogadott képviselõi módosító indítványok, ahol az elõterjesztõ véleménye szerint az összhangot meg kellett teremteni a törvényjavaslaton belül.

Errõl az 55 pontról engedelmükkel most nem szólok részletesen, csak a ma benyújtott két pontra szeretnék utalni a kiegészítõ ajánlás - amit most, az ülés közben kaptak kézhez képviselõtársaink -, két indítványt tartalmaz. Ebbõl az egyik indítvány egy oktatásügyi koherenciazavar kiküszöbölése.

A másik viszont a szociális normatívák ügyében fogad el koherenciazavart kiküszöbölõ javaslatot. A bizottsági ülésen ez az utóbbi javaslat nem kapta meg a bizottság többségének a támogatását. 11 igen szavazattal szemben 1 nem szavazattal, és 10 tartózkodással foglalt állást a bizottság. Erre a javaslatra szeretném a záróvitában felhívni a figyelmet, és tolmácsolni a bizottságunk azon kérését, hogy ez egy olyan természetû javaslat, amelyben az önkormányzati, illetõleg a szociális bizottságnak továbbá a költségvetési bizottságnak is egyébként állást kellett volna foglalni, ha nem a záróvitát elõkészítõ formában kerül elénk.

A mi bizottságunk a 11:11-es szavazati arányban megjelenõ bizonytalanságát juttatta kifejezésre abban a vonatkozásában, hogy nem a mi szakterületünk. Ezért a bizottságon elhangzott az a vélemény, hogy indokolt lenne, hogy az elõterjesztõ ezt az indítványt a szavazás elõtt megindokolná annak érdekében, hogy a Ház minden tagja tisztában legyen azzal, hogy ez a szokásos koherenciazavar határait egy kicsit túllépõ indítvány milyen oknál fogva, miért kerül be a csomagba, miért kell errõl most szavaznunk és indokolt, hogy az önkormányzati vagy szociális ügyekkel foglalkozó képviselõtársaink is - ha jónak látják - véleményt nyilvánítsanak errõl a javaslatról. Köszönöm a figyelmüket és a türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage