Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök asszony! Tisztelt Ház! A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója a jövõ évi költségvetésre nemmel szavazott. Ennek egyik fõ oka volt, nem fogadták el javaslatunkat az adósságcserére vonatkozóan, mint a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénynél is elmondtam, mi három évre elosztva gondoltuk ezt az adósságcserét. Ezáltal a költségvetésnek a kamatterhe egynegyedrõl egyharmadra növekedett, ami a központi költségvetés szempontjából igen terhes.

A másik ok volt: a költségvetés mögött álló gazdaságpolitikával nem értünk egyet. A kormány elhibázott gazdaságpolitikája nem növekedésbarát volt, ez a költségvetés talán jobb pozícióba kerülhetett volna, ha nem ezt az elhibázott gazdaságpolitikát folytatja a kormány.

A részterületek közül ki szeretnék emelni hármat. Az egyik a gyermeket nevelõ családok támogatása. Ennek a nagyon fontos területnek a támogatottsága - véleményünk szerint - nem elegendõ.

Ki szeretném emelni a Házat Hazát Alapítvány számára benyújtott költségvetési támogatásunk elutasítását.

És végül a Magyarok Világszövetségének az ügyét. Ebben az idõkeretben is szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat arról, hogy itt az történt, hogy a magyar Anyanyelvi Konferencia részére a költségvetési bizottságban én javasoltam 20 millió forint támogatást, amivel a Pénzügyminisztérium ott jelen lévõ fõosztályvezetõ-helyettese is egyetértett. Tehát ezt a kormány támogatta.

Ugyanakkor ugyan ennek az Anyanyelvi Konferenciának volt egy másik támogatási javaslata, a Szabad Demokraták részérõl és ennek a forrását a Magyarok Világszövetségétõl jelölték meg.

A kormány ezt a javaslatot nem támogatta, ennek ellenére a Ház elfogadta. Így véleményem szerint valószínûleg tévedésbõl az Anyanyelvi Konferenciának a támogatottsága megnövekedett és ezáltal sérelmet szenvedett a Magyarok Világszövetsége.

Ezt a tisztelt kormány figyelmébe ajánlom. Itt már nyilván nem lehetett megoldani a záróvitában ezt a problémát, hiszen ehhez valóban kellett volna olyan módosítás, amire már most technikailag nem volt lehetõség.

Azonban figyelmébe ajánlom a pénzügyi kormányzatnak, a kormánynak, hogy a Magyarok Világszövetségét ért sérelmet valamiképpen majd oldja meg, ha másképpen nem, akkor a tartalék terhére.

Ezeket a negatívumokat emeltem ki. Ezért a javaslatot nem tudtuk támogatni. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage