Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy itt egy olyan kérdés vitája zárul le, ami gazdasági súlyán messze túlmutató társadalmi és politikai súllyal bír. A javaslat, amit a kormány letett a Ház asztalára, olyan idõpontban készült el és került napirendre, amikor nincs nonprofittörvény még, amikor a történelmi egyházakkal folyik egy egyeztetés a finanszírozás kérdéseirõl, amely még nem fejezõdött be. A javaslat ezzel együtt is, úgy gondolom, hogy megállja a helyét, és elindít egy olyan folyamatot Magyarországon, ami kívánatos és ami egybevág azokkal a törekvésekkel és azokkal a szándékokkal, amelyek egy polgárosodó országban szükségképpen felvetõdnek.

Három nagy kérdéskörre koncentrálódott a vita. Az egyik a kedvezményezhetõ kör kérdése, ahol a kormány támogatja azt, hogy a kör kiszélesítésére kerüljön sor. Ez vonatkozik a tudományos és kutatási feladatokra, vonatkozik a gyermekek és fiatalok segítésére, vonatkozik a közrend és közbiztonság feladatainak a támogatására, és vonatkozik a diák- és szabadidõs sport támogatására.

A kör kérdését érinti az a javaslatcsokor is, amelyik azt taglalta, hogy szükséges-e hároméves mûködés ahhoz, hogy egy szervezet vagy alapítvány kaphasson ilyen támogatást, illetve szükséges-e az, hogy három év során folyamatosan állami támogatásban részesüljön az az illetõ szervezet. Nekünk az a véleményünk és azt támogatjuk, hogy ezek az elõírások szükségesek és indokoltak.

A második kérdéskör, ahol vita bontakozott ki, ez az egyházak kérdése volt. Én azt szeretném hangsúlyozni, hogy a kormány javaslata, amely az eredeti javaslat volt, arra támaszkodik, hogy az egyházakról külön törvény fog rendelkezni, és ezzel összefüggésben javasoljuk azt, hogy ennek a következményeit ebben a törvényben vonjuk le.

(19.20)

A másik, ami azt indokolja, hogy maradjunk a kormány eredeti javaslatánál, az, hogy nem kívánnánk ezzel megzavarni azokat a tárgyalásokat, amelyek a finanszírozás kérdésében folynak.

A harmadik kérdéskör, amelyik a vita során fölvetõdött, az eljárás rendjére vonatkozott. Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy a kormány felülvizsgálta az eljárás rendjével kapcsolatos eredeti elképzelését, és elfogadott egy olyan, leegyszerûsítettebb, jobb eljárási szabályt, amelyiknél az, aki igényt tart az adófizetõk pénzére, megkeresi közvetlenül az adófizetõket, és ezzel a jogosultságával élve kezdeményezi azt, hogy megadva a saját adószámát, hozzájuthasson ehhez a támogatáshoz. Ez egy - véleményünk szerint is - egyszerû, a kormány elképzelésénél mûködõképesebb javaslat, ezért szeretnénk megköszönni Csizmár Gábor képviselõ úrnak azt, hogy ezzel a javaslattal hozzájárult ahhoz, hogy egy jó megoldást találjunk.

Végül befejezésképpen arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az adóra vonatkozó javasolt szabályok tulajdonképpen elõzmény nélküliek a magyar hazai jogrendszerben. Nyilván a modell újszerûsége jelenthet problémákat majd a mûködés során, de meggyõzõdésünk az, hogy ez a javaslat mûködõképes, és ha kell, akkor az idõk során fejleszthetõ. Mindezek alapján kérem, hogy a módosításokkal együtt a tisztelt Ház szavazza meg a javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage