Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Két zárószavazás lenne még hátra, de elõtte soron következik az Országgyûlés 1997. évi tavaszi ülésszakának jogalkotási programjáról történõ állásfoglalás.

Az elõterjesztést H/3621. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy tudomásul veszi-e a házbizottság állásfoglalását, annak 1-4.-ig terjedõ pontjai szerint? Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm szépen. Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többséggel a házbizottság állásfoglalását tudomásul vette.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a nemzeti hírügynökségrõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/3321. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Az egységes javaslatot a frakcióvezetõk T/3321/102. számon kapták kézhez. Az elõterjesztõ módosító javaslatot nyújtott be T/3321/103. számon, errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/3321/104. számon. Ezt kézhez kapták képviselõtársaim. Az alkotmányügyi bizottság nem kívánja indokolni a javaslatokat.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem, kíván-e valaki szólni az ajánlásban lévõ módosító javaslathoz? Nem. A záróvitát ezzel lezárom, Vastagh Pál igazságügy-miniszter úr sem kíván szólni. Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! Tehát a határozathozatal követezhet a módosító javaslatról. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja- e az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát a T/3321/104. számú ajánlás szerint, amely kétharmados szavazást igényel az alkotmány 61. § (4) bekezdése alapján. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 255 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 43 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

(13.40)

Tisztelt Országgyûlés! Most a módosított egységes javaslat alapján zárószavazások következnek. Az Országgyûlés a normaszöveg egy részérõl az egyszerû többség szabályai szerint határoz, míg a további részeinél a kétharmados szabály érvényesül. Elõször az egységes javaslatnak azt a részét teszem fel szavazásra, amely egyszerû többséget igényel.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a nemzeti hírügynökségrõl szóló törvényjavaslat egységes javaslatának 1., 2. §-a, 11., 14., 20. § (1), (2), (5) bekezdése, 22., 24., 27., 28. §, továbbá a 30., 31., 32. és 34. §, valamint a 36. § (1), (4), (6), (9) és (13) bekezdését? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 232 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 72 tartózkodással a módosított egységes javaslat egyszerû többséget igénylõ részét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most az egységes javaslatnak azokról a részeirõl határozunk, aminek elfogadásához a jelen levõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a nemzeti hírügynökségrõl szóló törvényjavaslat egységes javaslatának 1., 3-10-ig terjedõ §-ait, a 12., 13. §-ait, a 15-19. §-ait, a 20. § (3) és (4) bekezdése, a 21., 23. §, a 25., 26. §, 29. §, 33. §, 35. §, a 36. § (2), (3), (7), (8), (10), (11) és (12) bekezdéseit? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 232 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 71 tartózkodás mellett a módosított egységes javaslat minõsített többséget igénylõ részét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Ezzel a zárószavazás befejezõdött. A képviselõcsoportok szavazatainak indokolása következik. Megadom a szót Gáspár Miklós képviselõ úrnak, aki a KDNP szavazatát indokolja.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage