Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Távirati Irodáról szóló törvényjavaslat szavazásánál a Kereszténydemokrata Néppárt tartózkodott.

1996. június 30-a óta az Országgyûlés az alkotmányos mulasztás állapotában van. Hiszen az Alkotmánybíróság határozata értelmében eddig az idõpontig kellett volna törvényt alkotni a Magyar Távirati Iroda felügyeletérõl, illetve a Magyar Távirati Iroda vezetõjének a kinevezésérõl. E törvényt a kormányzat késedelmes elõterjesztése miatt az Országgyûlés csak most tudta megalkotni.

Az Alkotmánybíróság fontos kritériumokat szabott meg arra vonatkozóan, hogy milyen legyen ez a törvény. Ennek lényege, hogy az Országgyûlés az állampolgárok tájékozódásához való jogának érvényesülése érdekében olyan törvényt köteles alkotni, amely anyagi, eljárási és szervezeti intézkedésekkel biztosítja azt, hogy az erre szolgáló intézmények, így a Magyar Távirati Iroda teljes körû, kiegyensúlyozott arányú és valósághû tájékoztatást adjon.

Sajnos a kormány által elõterjesztett javaslat a két legalapvetõbb szempont miatt nem felel meg maradéktalanul az Alkotmánybíróság által felállított kritériumoknak. E két legalapvetõbb szempont az, hogy nincsenek maradéktalanul biztosítva a Magyar Távirati Iroda politikai függetlenségének a garanciái, és nincsenek maradéktalanul biztosítva a Magyar Távirati Iroda pénzügyi, anyagi függetlenségének a garanciái. Mindezek alapján a Kereszténydemokrata Néppárt a szavazásnál tartózkodott. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage